|
|
Організація бухгалтерського обліку процесу ціноутворення продукції власного виробництва в закладах ресторанного господарства споживчої кооперації України
Назва | Організація бухгалтерського обліку процесу ціноутворення продукції власного виробництва в закладах ресторанного господарства споживчої кооперації України |
Назва англійською | Organization of accounting of the own products pricing process in consumer cooperation restaurants of Ukraine |
Автори | В. Гик, І. Приступляк |
Принадлежність |
Національний університет «Львівська політехніка», Львів, Україна |
Бібліографічний опис | Гик В. Організація бухгалтерського обліку процесу ціноутворення продукції власного виробництва в закладах ресторанного господарства споживчої кооперації України / В. Гик, І. Приступляк // Галицький економічний вісник. — Т. : ТНТУ, 2019. — Том 60. — № 5. — С. 112–121. — (Бухгалтерський облік, аналіз та аудит). |
Bibliographic description (trans): | Hyk V., Prystupliak I. (2019) Organization of accounting of the own products pricing process in consumer cooperation restaurants of Ukraine. Galician economic journal (Tern.), vol. 60, no 5, pp. 112-121. |
Bibliographic description: | Hyk V., Prystupliak I. (2019) Organization of accounting of the own products pricing process in consumer cooperation restaurants of Ukraine. Galician economic journal (Tern.), vol. 60, no 5, pp. 112-121. |
UDC: |
657 |
DOI | https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2019.05.112 |
Ключові слова |
бухгалтерський облік, ціноутворення, продукція власного виробництва, споживча кооперація, ресторанне господарство |
Короткий опис |
Встановлено особливості процесу ціноутворення продукції власного виробництва в системі споживчої кооперації України. Сформовано основні етапи та послідовність складання калькуляційної картки у закладах ресторанного господарства. Розкрито порядок заповнення реєстру калькуляційних карток на прикладі підприємства споживчої кооперації ресторану «Світанок». Показано склад плану-меню, на основі якого розраховується добова потреба в продуктах для виготовлення страв. Розглянуто господарські операції та кореспонденцію рахунків з обліку формування цін на продукцію власного виробництва на прикладі ресторану «Світанок». Наведено перелік транспортно-заготівельних витрат, включених до собівартості продукції власного виробництва. Досліджено порядок встановлення торгових націнок на товари й продукцію, що реалізовуються підприємством, а також їх відображення в бухгалтерському обліку. Охарактеризовано процес складання розрахунку розподілу торгової націнки на підставі даних аналітичного обліку товарів і продуктів у журналі К-4 (зведений) і аналітичного обліку торгової націнки у книзі № К-39. Встановлено особливості заповнення дебетової та кредитової частин книги № К-39. Розкрито особливості формування цін на продукцію, призначену для продажу працівникам закладу ресторанного господарства споживчої кооперації у дні їх роботи. Визначено склад бланка меню на відпускання харчування працівникам закладу (підприємства). Охарактеризовано вимоги до засобів інформування цін на продукцію й товари, що реалізовуються підприємством, а також відповідальність у випадку їх недотримання. За результатами дослідження запропоновано основні напрями удосконалення облікових завдань процедури формування цін із застосуванням інформаційних систем та комп'ютерних технологій в закладах ресторанного господарства споживчої кооперації України.
|
ISSN: | 2409-8892 |
Перелік літератури |
-
Озеран Н. М. Облік товарів, продуктів і тари у закладах ресторанного господарства споживчої кооперації. Вісник Львівської комерційної академії. 2014. № 46. С. 168–173.
-
Романчук А. Л. Бухгалтерський облік на підприємствах споживчої кооперації: відомчі та галузеві особливості. Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. 2018. № 4 (72). C. 105–114.
-
Попітіч Т. В. Передумови раціональної організації бухгалтерського обліку в споживчій кооперації. Економічний аналіз. 2010. № 6. С. 303–305.
-
Фірсова Н. В. Особливості обліку витрат підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України. Економіка і організація управління. 2016. № 4 (24). С. 262–268
-
Верига Ю. А. Особливості фінансового обліку витрат в торговельних підприємствах споживчої кооперації. Збірник Львівської комерційної академії, 2012. С. 71–74.
-
Леперт Д. В. Особливості ціноутворення та його облік на підприємствах ресторанного господарства. Молодий вчений. 2015. № 3 (18). С. 12–15.
-
Адамович Н. М. Калькуляція вартості і розрахунок цін на продукцію. Податки та бухгалтерський облік. 2017. № 48. URL: https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2017/june/issue-48/article-28152.html (дата звернення: 10.10.2019).
-
Озеран В. О., Куцик П. О., Озеран Н. М., Попітіч Т. В., Тивончук О. І., Кузьма Х. В. Бухгалтерський облік у контролі діяльності торговельно-сервісних підприємств споживчої кооперації.Львів: Растр-7, 2018. 298 с.
-
Положення про порядок формування і застосування цін в об'єктах громадського харчування споживчої кооперації України, затв. Наказом Укоопспілки № 200 від 27.12.1993. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0007-94/conv (дата звернення: 10.10.2019).
-
Наказ Міністерства економіки України «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами» від 17.06.2003 р. № 157. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0157569-03.
|
References: |
-
Ozeran N. M. Oblik tovariv, produktiv i tary u zakladakh restorannoho hospodarstva spozhyvchoyi kooperatsiyi. Goods, products and containers Accounting in establishments of consumer cooperation restaurants. Visnyk Lvivskoi komertsiynoi akademii. 2014. No. 46. P. 168–173.
-
Romanchuk A. L. Bukhhaltersʹkyy oblik na pidpryyemstvakh spozhyvchoyi kooperatsiyi: vidomchi ta haluzevi osoblyvosti. Accounting in consumer cooperation established: departmental and sectoral peculiarities. Visnyk Chernivetskogo torgovelno-ekonomichnogo instytutu. 2018. No. 4 (72). P. 105–114.
-
Popitich T. V. Peredumovy ratsionalʹnoyi orhanizatsiyi bukhhaltersʹkoho obliku v spozhyvchiy kooperatsiyi. Prerequisites for accounting rational organization in consumer cooperation. Ekonomichnyy analis. 2010. No. 6. P. 303–305.
-
Firsova N. V. Osoblyvosti obliku vytrat pidpryyemstv rozdribnoyi torhivli spozhyvchoyi kooperatsii Ukrainy. Peculiarities of Cost Accounting in Consumer Cooperation in Ukraine. Ekonomika i orhanizatsiya upravlinnya. 2016. No. 4 (24). P. 262–268.
-
Veryga U. A. Osoblyvosti finansovoho obliku vytrat v torhovelʹnykh pidpryyemstvakh spozhyvchoyi kooperatsiyi. Features of financial accounting of expenses in trade enterprises of consumer cooperatives. Zbirnyk Lʹvivsʹkoyi komertsiynoyi akademiyi. 2012. P. 71–74.
-
Lepert D. V. Osoblyvosti tsinoutvorennya ta yoho oblik na pidpryyemstvakh restorannoho hospodarstva. Peculiarities of pricing and its accounting in the restaurants. Molodyy vchenyy. 2015. No. 3 (18).
P. 12–15.
-
Adamovych N. M. Kalkulyatsiya vartosti i rozrakhunok tsin na produktsiyu. Podatky ta bukhhalterskyy oblik. 2017. No. 48. URL: https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2017/june/issue-48/article-28152.html(accessed 10.10.2019). [In Ukrainian].
-
Ozeran V. O., Kutsyk P. O., Ozeran N. M., Popitich T. V., Tyvonchuk O. I., Kuzma K. V. Bukhhalterskyy oblik u kontroli diyalnosti torhovelno-servisnykh pidpryyemstv spozhyvchoyi kooperatsiyi. Lviv: Rastr-7, 2018. 298 p. [In Ukrainian].
-
Polozhennya pro poryadok formuvannya i zastosuvannya tsin v obyektakh hromadskoho kharchuvannya spozhyvchoyi kooperatsiyi Ukrayiny, zatverdzhenenakazomUkoopspilkyvid 27.12.1993. No. 200. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0007-94/conv(accessed 10.10.2019). [InUkrainian].
-
Nakaz Ministerstva ekonomiky Ukrayiny “Pro zatverdzhennya Metodychnykh rekomendatsiy shchodo vprovadzhennya natsionalʹnykh polozhen (standartiv) bukhhaltersʹkohooblikuusferihromadskohokharchuvannyaipobutovykhposluh, harmonizovanykhzmizhnarodnymystandartamy”vid 17.06.2003. No. 157. URL:https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0157569-03(accessed 10.10.2019). [In Ukrainian].
|
Завантажити | |
|