logo logo


Процесний менеджмент як інструмент ефективного функціонування торговельних підприємств споживчої кооперації

НазваПроцесний менеджмент як інструмент ефективного функціонування торговельних підприємств споживчої кооперації
Назва англійськоюProcess management as an instrument of effective functioning of trade consumer cooperation enterprises
АвториС. Філіна
Принадлежність ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Полтава, Україна
Бібліографічний описФіліна С. Процесний менеджмент як інструмент ефективного функціонування торговельних підприємств споживчої кооперації / С. Філіна // Галицький економічний вісник. — Т.: ТНТУ, 2019. — Том 61. — № 6. — С. 126–132. — (Економіка та управління підприємствами).
Bibliographic description (trans):Filina S. (2019) Process management as an instrument of effective functioning of trade consumer cooperation enterprises. Galician economic journal (Tern.), vol. 61, no 6, pp. 126-132.
Bibliographic description:Filina S. (2019) Process management as an instrument of effective functioning of trade consumer cooperation enterprises. Galician economic journal (Tern.), vol. 61, no 6, pp. 126-132.
UDC:

339.16.012.34:[658.310.13:005]](045)

DOI https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2019.06.126
Ключові слова

управління, процесний менеджмент, бізнес-процес, базові функції, підприємство, споживча кооперація

Короткий опис

Досліджено внутрішні проблеми розвитку менеджменту підприємств споживчої кооперації, які зумовлені необхідністю реалізації практичних заходів до побудови механізму управління торговельними підприємствами споживчої кооперації. Визначено роль процесного менеджменту як фактора підвищення ефективного функціонування торговельних підприємств споживчої кооперації за рахунок досконалої реалізації його базових функцій. На основі узагальнення результатів досліджень сучасних учених та змісту основного законодавчого акта визначено, що на внутрішні проблеми розвитку підприємств споживчої кооперації впливає неспроможність пристосуватися до змін ринку та забезпечити свій конкурентоспроможний розвиток через неефективний менеджмент. Досліджено процесний менеджмент, основна парадигма та головний ефект якого полягає в максимальній гнучкості та швидкій адаптації до загроз, що надходять із зовнішнього середовища, тому що в рамках цього підходу до управління переважно використовуються горизонтальні структури взаємодії та практично немає ієрархії. Надано рекомендації щодо ефективного функціонування підприємств споживчої кооперації на засадах процесного менеджменту, серед яких є зміна способу мислення, зокрема усвідомлення діяльності підприємства у розрізі бізнес-процесів, що є домінуючими для торговельних підприємств. Визначено переваги процесного менеджменту, серед яких його спрямованість на кінцеві результати ефективної діяльності в рамках кожного бізнес-процесу й ефективне забезпечення підприємством процесу задоволення потреб споживачів. Доведено, що впровадження процесного менеджменту – основне управлінське завдання, вирішення якого сприяє визначенню механізмів реалізації бізнес-процесів, що забезпечують оптимізацію тривалості циклу постачання та продажу товарів і надання якісних торговельних послуг, що підвищить ефективність управління та діяльності торговельних підприємств.

 

ISSN:2409-8892
Перелік літератури
  1. Євстафієва Н. С. Удосконалення системи планування діяльності підприємств споживчої кооперації України. URL: www.vkapravyj@yandex.ru (дата перегляду: 03.06.16).
  2. Макухіна Н. О. Управління комерційною діяльністю торговельних підприємств на основі вдосконалення інформаційного забезпечення: автореф. дис. … канд. екон. наук: спец. 08.00.04 / Львів. комерц. акад. Львів, 2008. 20 с.
  3. Семів С. Р. Таксонометричний аналіз конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації у відкритій економіці. Вісн. Львів. комерційна акад. Серія економічна. 2001. Вип. 11. С. 202–211.
  4. Каршаков В. П. Практические методы совершенствования системы менеджмента качества. Методы менеджмента качества. 2001. № 6. С. 8–10.
  5. Семів С. Р. Конкурентоспроможність підприємств споживчої кооперації в умовах відкритої економіки: автореф. дис. … канд. екон. наук: спец. 08.05.01 «Світове господарство і міжнародні економічні відносини» / Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. Київ, 2001. 20 с.
  6. Про споживчу кооперацію: Закон України. Відомості Верховної Ради України (ВВР). 1992. № 30. С. 414.
  7. Сторожук В. П. Управління підприємствами споживчої кооперації на засадах функціонального підходу: автореф. дис. … канд. екон. наук: спец. 08.06.01 «Економіка, організація та управління підприємствами» / Донец. держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. Донецьк, 2006. 23 с.
  8. Zwicker J., Fettke P., Loos P. Thesixcoreelementsofbusinessprocessmanagement. Handbook on Business Process Management. 2011. Vol. 2.
  9. Malik T. S. Process Management. 2009. 306 р.
  10. Рибалко Л. А. Формування системи управління якістю споживчої кооперації України: автореф. дис. … канд. екон. наук: спец. 08.00.04 «Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)» / Полтав. ун-т споживчої кооп. України. Полтава, 2008. 20 с.
  11. Ночовна Ю. О. Організація управлінського обліку на хлібопекарних підприємствах споживчої кооперації: дис. … канд. екон. наук / Полтав. ун-т споживчої кооп. України. Полтава, 2009. 215 с.

 

References:
  1. Yevstafiieva N. S. Udoskonalennia systemy planuvannia diialnosti pidpryiemstvs pozhyvchoikooperatsiiUkrainy. URL: www.vkapravyj@yandex.ru (dataperehliadu: 03.06.16).
  2. Makukhina N. O. Upravlinnia komertsiinoiu diialnisti u torhovelnykh pidpryiemstv na osnovi vdoskonalennia informatsiinoho zabezpechennia: avtoref. dys. … kand. ekon. nauk: spets. 08.00.04 / Lviv. komerts. akad. Lviv, 2008. 20 р.
  3. Semiv S. R. Taksonometrychnyi analiz konkurentospromozhnosti pidpryiemstv spozhyvchoi kooperatsiiuvidkrytiiekonomitsi. Visn. Lviv. komertsiinaakad. Seriiaekonomichna. 2001. Vyp. 11. Р. 202–211.
  4. Karshakov V. P. Praktycheskyemetodы sovershenstvovanyiasystemы menedzhmentakachestva. Metodmenedzhmentakachestva. 2001. № 6. Р. 8–10.
  5. Semiv S. R. Konkurentospromozhnist pidpryiemstv spozhyvchoi kooperatsiivumovakhvidkrytoiekonomiky: avtoref. dys. … kand. ekon. nauk: spets. 08.05.01 “Svitovehospodarstvoimizhnarodniekonomichnividnosyny” / Kyiv. nats. un-tim. T. Shevchenka. Kyiv, 2001. 20 p.
  6. Prospozhyvchukooperatsiiu: ZakonUkrainy. VidomostiVerkhovnoiRadyUkrainy (VVR). 1992. № 30. P. 414.
  7. Storozhuk V. P. Upravlinnia pidpryiemstvamyspozhyvchoi kooperatsii nazasadakhfunktsionalnoho pidkhodu: avtoref. dys. … kand. ekon. nauk: spets. 08.06.01 “Ekonomika, orhanizatsiiataupravlinniapidpryiemstvamy” / Donets. derzh. un-tekonomikyitorhivliim. M. Tuhan-Baranovskoho. Donetsk, 2006. 23 p.
  8. Zwicker J., Fettke P.,Loos P. Thesixcoreelementsofbusinessprocess management. Handbook on Business Process Management. 2011. Vol. 2.
  9. Malik T. S. Process Management. 2009. 306 р.
  10. Rybalko L. A. Formuvannia systemy upravlinnia yakistiu spozhyvchoi kooperatsii Ukrainy: avtoref.
    dys. … kand. ekon. nauk: spets. 08.00.04 “Ekonomika ta upravlinnia pidpryiemstvamy (za vydamy ekonomichnoi diialnosti)” / Poltav. un-t spozhyvchoi koop. Ukrainy. Poltava, 2008. 20 p.
  11. Nochovna Yu. O. Orhanizatsiia upravlinskoho obliku na khlibopekarnykh pidpryiemstvakh spozhyvchoi kooperatsii: dys. … kand. ekon. nauk / Poltav. un-t spozhyvchoi koop. Ukrainy. Poltava, 2009. 215 p.

 

Завантажити

Всі права захищено © 2019. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.