logo logo


Вплив погодних факторів на ефективність виробництва пивоварного ячменю

НазваВплив погодних факторів на ефективність виробництва пивоварного ячменю
Назва англійськоюThe influence of weather factors on the efficiency of malt barley production
АвториКузіна В.
Принадлежність Харківський національний аграрний університет імені В. В. Докучаєва, Харків, Україна
Бібліографічний описКузіна В. Вплив погодних факторів на ефективність виробництва пивоварного ячменю. Галицький економічний вісник. 2020. Том 67. № 6. С. 7-17.
Bibliographic description (trans):Kuzina, V. (2020). The influence of weather factors on the efficiency of malt barley production. Galician economic journal, vol. 67, no 6, pp. 7-17.
Bibliographic description:Kuzina, V. (2020). The influence of weather factors on the efficiency of malt barley production. Galician economic journal, vol. 67, no 6, pp. 7-17.
UDC:

633.162:632.11:338.43:663.42

DOI https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2020.06.007
Ключові слова

ячмінь, погода, сорт, технологія. урожайність, якість, виробництво, ефективність.

 

Короткий опис

Вирощування пивоварного ячменю – це напрямок виробничої діяльності, який отримав інтенсивний розвиток у результаті формування сировинної бази солодового виробництва пивоварної галузі сумісними зусиллями солодових корпорацій-інвесторів та сільгосппідприємств. Модернізоване до європейських стандартів солодове виробництво України вимагало ячмінь відповідної до цих стандартів якості й вибудований механізм взаємовідносин, заснований на впровадженні інноваційних технологій, повністю був підпорядкований вирощуванню конкурентноздатної за якістю й обсягами зернової продукції. Пивоварна якість ячменю як основна складова його додаткової вартості формуються через процеси метаболізму, що відбуваються в рослині як інтегрований результат впливу біологічного, технологічного та кліматичного факторів. Проте ефективність виробництва в деякі роки не виправдовує сподівань товаровиробника і вкладених у виробництво коштів з причин негативного впливу на якість зернопродукції третього з них. Системне дослідження проведено за ланцюжком погода – технологія – структура врожаю – якість – економічна ефективність виробництва. Автор детально аналізує подекадні показники погодних умов, ув’язуючи їх вплив на вегетацію ячменю та формування продуктивності й пивоварної якості. За результатами об’ємного системного аналізу визначено метеорологічні чинники негативного впливу на формування пивоварної якості зерна ячменю та оптимальні значення їх для реалізації генетично зумовленого потенціалу. Шляхом докладного синтезу технологічної інформації з вирощування ячменю, отриманої безпосередньо від виробників та даних спеціалізованих лабораторій з визначення пивоварної якості, проведено розрахунки економічної ефективності виробництва ячменю різних напрямків використання з причин негативного впливу гідрометеорологічних умов поточного року. Автор вважає, що напрямок виробничої діяльності спрямований на вирощування пивоварного ячменю залишається економічно привабливим для сільгоспвиробника при диверсифікації ризиків за рахунок системи управління якістю шляхом удосконалення технології та оптимізації витрат.

 

ISSN:2409-8892
Перелік літератури
  1. Кузіна В. Ю. Сорт – найрезультативніший засіб підвищення ефективності виробництва пивоварного ячменю. Агросвіт. 2020. № 15. С. 60–66. https://doi.org/10.32702/2306-6792.2020.15.60
  2. Офіційний сайт Приватного акціонерного товариства “Українська галузева компанія по виробництву пива, безалкогольних напоїв та мінеральних вод «УКРПИВО». URL: http://www. ukrpivo.com/ (дата звернення: 25.09.2020).
  3. Гораш О. С. Обгрунтування зон вирощування пивоварного ячменю. Вісник аграрної науки. 2007. № 1. С. 24–29.
  4. Гораш О. С., Хоміна В. Я. Управління процесом кущіння рослин ячменю. URL: https://www. agronom.com.ua/upravlinnya-protsesom-kushhinnya-roslyn-yachmenyu/ (дата звернення: 23.09.2020).
  5. Гораш О. С. Формування урожайності зерна ячменю ярового. Науково-теоретичний журнал: вісник аграрної науки. 2008. № 6. С. 25–27.
  6. Дериглазова Г. М. Влияние природных и антропогенных факторов на урожай и качество зерна ярового ячменя. Земледелие. 2012. № 6. С. 43–45.
  7. Камінська В. В., Шморгун О. В., Дудка О. Ф. Особливості формування елементів продуктивності сортів ячменю ярого в північній частині Лісостепу. Землеробство.2012. № 6. С. 75–81.
  8. Жемела Г. П., Шкурко В. С. Особливості впливу умов вирощування та сортових особливостей на крупність і вміст білка в зерні пивоварного ячменю. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2010. № 3. С. 10–13
  9. Ионова Е. В. Продуктивность и устойчивость сортов ярового ячменя в условиях засухи. Земледелие. 2010. № 6. 43 с.
  10. Климишена Р. І. Перспективи вирощування ячменю озимого на пивоварні потреби. Вісник аграрної науки. 2010. № 6. С. 73–74.
  11. Лінчевський А. А. Ячмінь в умовах зміни клімату. Насінництво. 2013. № 12. С. 1–3.
  12. Мірошниченко М. М. Ефективність засобів управління якістю зерна пивоварного ячменю на чорноземних ґрунтах Лівобережного Лісостепу. Вісник ХНАУ: Ґрунтознавство, агрохімія, землеробство, ліс. господарство. 2009. № 2. С. 83–87.
  13. Хоконова М. Б. Влияние условий выращивания на качество пивоваренного ячменя. Сборник избранных статей Международной научной конференции «Высокие технологии и инновации в науке». Частное научно-образовательное учреждение дополнительного профессионального образования Гуманитарный национальный исследовательский институт «НАЦРАЗВИТИЕ». 2019. С. 80–85.
  14. Шкурко В. С. Вплив погодних умов на врожайність ячменю ярого і можливості прогнозування врожаїв. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2011. №4. С 156–159.
  15. Метеопост. Статистика погоды. Климатические данные по годам и месяцам. URL: https:// meteopost.com/weather/climate/ (дата звернення: 22.09.2020).
  16. Україна: метеорологічні умови третьої декади червня 2020 року – Укргідрометцентр.
    URL: http://uga.ua/meanings/ukrayina-meteorologichni-umovi-tretoyi-dekadi-chervnya-2020-roku-ukrgidrometeotsentr/ (дата звернення: 22.09.2020).
  17. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 24.09.2020).
  18. Сташейко В. І. Розвиток сировинної бази пивоваріння в Україні. Економіка АПК. 2013. № 9. С. 25–31.

 

References:
  1. Kuzina V. Yu. (2020) Sort – nairezultatyvnishyi zasib pidvyshchennia efektyvnosti vyrobnytstva pyvovarnoho yachmeniu [Variety is the most effective means to increase the efficiency of brewery barley production]. Ahrosvit. No. 15, pp. 60–66 [In Ukrainian]. https://doi.org/10.32702/2306-6792.2020.15.60
  2.  Ofitsiinyi sait Pryvatnoho aktsionernoho tovarystva “Ukrainska haluzeva kompaniia po vyrobnytstvu pyva, bezalkoholnykh napoiv ta mineralnykh vod “UKRPYVO” [Official site of the Private Joint-Stock Company “Ukrainian branch company for the production of beer, soft drinks and mineral waters” UKRPIVO “] Available at: http://www.ukrpivo.com/ (accessed 25.09. 2020) [In Ukrainian].
  3.  Horash O. S., Khomina V. Ya. (2007) Upravlinnia protsesom kushchinnia roslyn yachmeniu [Substantiation of brewing barley growing zones]. Visnyk aghrarnoi nauky. No 1, pp. 24–29 [In Ukrainian].
  4.  Horash O. S., Khomina V. Ya. Upravlinnia protsesom kushchinnia roslyn yachmeniu [Management of the process of tillering barley plants]. Available at: https://www.agronom.com.ua/upravlinnya-protsesom-kushhinnya-roslyn-yachmenyu/ (accessed 23.09. 2020). [In Ukrainian].
  5.  Horash O. S. (2008) Formuvannia urozhainosti zerna yachmeniu yarovoho [Formation of grain yield of spring barley]. Naukovo-teoretychnyjzhurnal:visnykaghrarnoji nauky. No. 6, pp. 25–27 [In Ukrainian].
  6.  Deriglazova G. M. (2012) Vliyanie prirodnyh i antropogennyh faktorov na urozhaj i kachestvo zerna yarovogo yachmenya [Influence of natural and anthropogenic factors on the yield and grain quality of spring barley]. Zemledelye. No. 6, pp. 43–45 [In Russian].
  7.  Kaminska V. V., Shmorhun O. V., Dudka O. F. (2012) Osoblyvosti formuvannia elementiv produktyvnosti sortiv yachmeniu yaroho v pivnichnii chastyni Lisostepu [Features of formation of productivity elements of spring barley varieties in the northern part of the Forest-Steppe]. Zemlerobstvo. No. 6., pp. 75–81. [In Ukrainian].
  8.  Zhemela H. P., Shkurko V. S. (2010) Osoblyvosti vplyvu umov vyroshchuvannia ta sortovykh osoblyvostei na krupnist i vmist bilka v zerni pyvovarnoho yachmeniu [Features of the influence of growing conditions and varietal characteristics on the size and protein content in the grain of malting barley]. Visnyk Poltavskoi derzhavno ahrarnoi akademii. No. 3, pp. 10–13 [In Ukrainian].
  9.  Ionova E. V. (2010) Produktivnost' i ustojchivost' sortov yarovogo yachmenya v usloviyah zasuhi [Productivity and resistance of spring barley varieties in drought conditions]. Zemledelye. No. 6, p. 43 [In Russian].
  10. Klymyshena R. I. (2010) Perspektyvy vyroshchuvannia yachmeniu ozymoho na pyvovarni potreby [Prospects for growing winter barley for brewing needs]. Visnyk ahrarnoi nauky. No. 6, pp. 73–74. [In Ukrainian].
  11. Linchevskyi A. A. (2013) Yachmin v umovakh zminy klimatu [Barley in the conditions of climate change]. Nasinnytstvo. No. 12, pp. 1–3 [In Ukrainian].
  12. Miroshnychenko M. M. (2009) Efektyvnist zasobiv upravlinnia yakistiu zerna pyvovarnoho yachmeniu na chornozemnykh gruntakh Livoberezhnoho Lisostepu [Efficiency of means of quality control of malting barley grain on chernozem soils of the Left-Bank Forest-Steppe]. Visnyk KhNAU: Gruntoznavstvo, ahrokhimiia, zemlerobstvo, lis. hospodarstvo. No. 2, pp. 83–87 [In Ukrainian].
  13. Hokonova M. B. (2019) Vliyanie uslovij vyrashchivaniya na kachestvo pivovarennogo yachmenya [Influence of growing conditions on the quality of malting barley]. Sbornik izbrannyh statej Mezhdunarodnoj nauchnoj konferencii Vysokie tekhnologii i innovacii v nauke. Chastnoe nauchno-obrazovatel'noe uchrezhdenie dopolnitel'nogo professiona'nogo obrazovaniya Gumanitarnyj nacionalnyj issledovatelskij institut “NACRAZVITIE”. P. 80–85. [In Russian].
  14. Shkurko V. S. (2011) Vplyv pohodnykh umov na vrozhainist yachmeniu yaroho i mozhlyvosti prohnozuvannia vrozhaiv [The influence of weather conditions on the yield of spring barley and the ability to predict yields]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. No. 4, pp. 156–159 [In Ukrainian].
  15. Meteopost. Statistika pogody. Klimaticheskie dannye po godam i mesyacam [Meteopost. Weather statistics. Climatic data by year and month]. Available at: https://meteopost.com/weather/climate/ (accessed 22.09. 2020) [In Russian].
  16. Ukraina: meteorolohichni umovy tretoi dekady chervnia 2020 roku – Ukrhidromettsentr
    [Ukraine: meteorological conditions of the third decade of June 2020 – Ukrhydromettsentr].
    Available at: http://uga.ua/meanings/ukrayina-meteorologichni-umovi-tretoyi-dekadi-chervnya-2020-roku-ukrgidrometeotsentr/ (accessed 22.09. 2020). [In Ukrainian].
  17. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine] Available at: http://www. ukrstat.gov.ua/ (accessed 24.09. 2020). [In Ukrainian].
  18. Stasheiko V. I.(2013) Rozvytok syrovynnoi bazy pyvovarinnia v Ukraini [Development of raw material base of brewing in Ukraine]. Ekonomika. No. 9, pp. 25–31. [In Ukrainian].

 

Завантажити

Всі права захищено © 2019. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.