|
|
Продовольча безпека у світі: поточний стан
Назва | Продовольча безпека у світі: поточний стан |
Назва англійською | World food security: current state |
Автори | Сигида Л., Бондаренко А. |
Принадлежність |
Сумський державний університет, Суми, Україна |
Бібліографічний опис | Сигида Л., Бондаренко А. Продовольча безпека у світі: поточний стан. Галицький економічний вісник. 2021. Том 71. № 4. С. 151-160. |
Bibliographic description (trans): | Syhyda, L. and Bondarenko, A. (2021). World food security: current state. Galician economic journal, vol. 71, no 4, pp. 151-160. |
Bibliographic description: | Syhyda, L. and Bondarenko, A. (2021). World food security: current state. Galician economic journal, vol. 71, no 4, pp. 151-160. |
UDC: |
338.24 |
DOI | https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.04.151 |
Ключові слова |
продовольча безпека, відсутність продовольчої безпеки, індекс, голод |
Короткий опис |
Продовольча безпека безпосередньо пов’язана з харчуванням та здоров’ям населення. Вона стосується наявності (availability) продуктів харчування, необхідних людям, їх доступності (accessibility) для споживачів, у тому числі фінансової, можливості використання (utilization) продуктів харчування відповідної якості у достатній кількості, щоб забезпечити повноцінне життя, а також стабільності (stability), тобто можливості протистояти негативним змінам, що виникають у ланцюгах поставок продуктів харчування. Продовольча безпека є причинно-наслідковим шляхом, що починається з виробництва й веде до споживання, проходячи етапи стабілізації та боротьби зі стресами. Відповідно метою статті є розгляд сутності продовольчої безпеки та дослідження її рівня за допомогою аналізу світових рейтингових показників. Враховуючи наведену мету, розглянуто Global Food Security Index, який вимірює рівень продовольчої безпеки за 4 напрямками – доступність продуктів харчування, їх наявність, якість і безпека та природні ресурси й стійкість. Згідно з цим рейтингом перші три місця займають країни Західної Європи – Фінляндія, Ірландія та Нідерланди, також до 15-ки, крім країн Західної Європи, належать Ізраїль, Японія, Сполучені Штати Америки, Канада та Нова Зеландія. Україна займає 54 місце зі 113 країн. Позитивні зміни відбуваються лише у групі «якість і безпека». За рештою груп показників продовольчої безпеки України спостерігаються негативні тенденції, зокрема у групі «наявність продуктів харчування» більше, ніж на третину погіршилися показники «зобов’язання щодо продовольчої безпеки та політики доступу» й «політичні та соціальні бар’єри доступу» порівняно з попереднім роком. Додатково розглянуто Global Hunger Index, який базується на чотирьох індикаторах – недоїдання, виснаження, затримка розвитку дитини та дитяча смертність. Не зважаючи на наявність тенденцій щодо покращення даного індексу за регіонами світу, його значення є особливо небезпечним у країнах регіону Африки на південь від Сахари та Південної Азії. Для України значення цього показника знаходиться на рівні менше 5, починаючи з 2006 р., що відносить Україну до області низької небезпеки. Враховуючи проведений аналіз, можна зазначити, що на даний час друга мета плану досягнення сталого розвитку до 2030 р. – «нульовий голод» (Zero Hunger), є недосяжною. |
ISSN: | 2409-8892 |
Перелік літератури |
-
Mbow C., Rosenzweig C., Barioni L. G., Benton T. G. et al. Food Security. In: Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems [P. R. Shukla, J. Skea,
E. Calvo Buendia, V. Masson-Delmotte, H.-O. Pörtner, D.C. Roberts, P. Zhai, R. Slade, S. Connors,
R. van Diemen, M. Ferrat, E. Haughey, S. Luz, S. Neogi, M. Pathak, J. Petzold, J. Portugal Pereira,
P. Vyas, E. Huntley, K. Kissick, M. Belkacemi, J. Malley, (eds.)]. 2019. In press. URL: https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/11/08_Chapter-5.pdf (дата звернення: 24.04.2021).
-
FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO. URL: https://doi.org/10.4060/ ca9692en (дата звернення: 14.04.2021).
-
Goal 2: Zero hunger. SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. URL: https://www.ua.undp.org/ content/ukraine/en/home/sustainable-development-goals/goal-2-zero-hunger.html (дата звернення: 20.04.2021).
-
United Nations. 1975. Report of the World Food Conference, Rome 5-16 November 1974. New York.
-
FAO. 2002. The State of Food Insecurity in the World 2001. Rome.
-
Chapter 2. Food security: concepts and measurement. This chapter is based on a paper prepared by Edward Clay of the Overseas Development Institute, London, UK, for the FAO Expert Consultation on Trade and Food Security: Conceptualizing the Linkages, Rome, 11–12 July 2002. URL: http:// www.fao.org/3/y4671e/y4671e06.htm#fn21 (дата звернення: 05.04.2021).
-
Lyulyov O., Pimonenko T., Stoyanets N., & Letunovska N. Sustainable development of agricultural sector: Democratic profile impact among developing countries. Research in World Economy. 2019. Vol. 10 (4). P. 97–105. DOI:10.5430/rwe.v10n4p97.
-
Us Y., Pimonenko T., & Lyulyov O. Energy efficiency profiles in developing the free-carbon economy: On the example of ukraine and the V4 countries. Polityka Energetyczna. 2021. Vol. 23 (4). P. 49–66. DOI: 10.33223/epj/127397.
-
Starchenko L., Lyeonov S., Vasylieva T., Pimonenko T., & Lyulyov O. Environmental management and green brand for sustainable entrepreneurship. Paper presented at the E3S Web of Conferences. 2021. 234. DOI: 10.1051/e3sconf/202123400015.
-
Karyn Havas, Mo Salman. Food security: its components and challenges. January 2011International Journal of Food Safety Nutrition and Public Health 4(1):4 – 11. DOI: 10.1504/IJFSNPH.2011.042571.
-
Wen Peng, Elliot Berry. The Concept of Food Security. January 2018. DOI: 10.1016/B978-0-08-100596-5.22314-7. In book: Reference Module in Food Science.
-
2020 GLOBAL REPORT ON FOOD CRISES JOINT ANALYSIS FOR BETTER DECISIONS.
URL: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/WFP-0000114546.pdf (дата звернення: 20.04.2021).
-
Rankings and trends. Global Food Security Index. URL: https://foodsecurityindex.eiu.com/Index (accessed: 20.04.2021).
-
2020 GLOBAL HUNGER INDEX ONE DECADE TO ZERO HUNGER LINKING HEALTH AND SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS. URL: https://www.globalhungerindex.org/pdf/en/2020.pdf (дата звернення: 14.04.2021).
-
GLOBAL HUNGER INDEX. Ukraine. URL: https://www.globalhungerindex.org/ukraine.html (дата звернення: 19.04.2021).
-
Zero Hunger. World Food Programme. URL: https://www.wfp.org/zero-hunger (дата звернення: 15.04.2021).
-
Global, Regional and National Trends. URL: https://www.globalhungerindex.org/trends.html (дата звернення: 15.04.2021).
-
The Food Security Learning Framework The M&E Harmonization Group of Food Security Partners July 2013. URL: https://www.ifad.org/documents/38714170/39135645/foodsecurity.pdf/ce5fee97-699f-48b2-87f8-59a5778ae6a0 (дата звернення: 20.04.2021).
|
References: |
-
Mbow, C., Rosenzweig C., Barioni L.G., Benton T.G. et al. Food Security. In: Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems [P. R. Shukla, J. Skea,
E. Calvo Buendia, V. Masson-Delmotte, H.-O. Pörtner, D.C. Roberts, P. Zhai, R. Slade, S. Connors,
R. van Diemen, M. Ferrat, E. Haughey, S. Luz, S. Neogi, M. Pathak, J. Petzold, J. Portugal Pereira,
P. Vyas, E. Huntley, K. Kissick, M. Belkacemi, J. Malley, (eds.)]. 2019. In press. URL: https://www. ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/11/08_Chapter-5.pdf (accessed: 24.04.2021).
-
FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO. URL: https://doi.org/10.4060/ ca9692en (accessed: 14.04.2021).
-
Goal 2: Zero hunger. SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. URL: https://www.ua.undp.org/ content/ukraine/en/home/sustainable-development-goals/goal-2-zero-hunger.html (accessed: 20.04.2021).
-
United Nations. 1975. Report of the World Food Conference, Rome 5–16 November 1974. New York.
-
FAO. 2002. The State of Food Insecurity in the World 2001. Rome.
-
Chapter 2. Food security: concepts and measurement. This chapter is based on a paper prepared by Edward Clay of the Overseas Development Institute, London, UK, for the FAO Expert Consultation on Trade and Food Security: Conceptualizing the Linkages, Rome, 11–12 July 2002. URL: http:// www.fao.org/ 3/y4671e/y4671e06.htm#fn21 (accessed: 05.04.2021).
-
Lyulyov, O., Pimonenko, T., Stoyanets, N., & Letunovska, N. Sustainable development of agricultural sector: Democratic profile impact among developing countries. Research in World Economy, 2019, vol. 10 (4). P. 97–105. DOI:10.5430/rwe.v10n4p97.
-
Us, Y., Pimonenko, T., & Lyulyov, O. Energy efficiency profiles in developing the free-carbon economy: On the example of ukraine and the V4 countries. Polityka Energetyczna. 2021. Vol. 23 (4). P. 49–66. DOI: 10.33223/epj/127397.
-
Starchenko L., Lyeonov S., Vasylieva T., Pimonenko T., & Lyulyov O. Environmental management and green brand for sustainable entrepreneurship. Paper presented at the E3S Web of Conferences. 2021. 234. DOI:10.1051/e3sconf/202123400015.
-
Karyn Havas, Mo Salman. Food security: its components and challenges. January 2011International Journal of Food Safety Nutrition and Public Health 4 (1):4–11. DOI: 10.1504/IJFSNPH.2011.042571.
-
Wen Peng, Elliot Berry. The Concept of Food Security. January 2018. DOI: 10.1016/B978-0-08-100596-5.22314-7. In book: Reference Module in Food Science.
-
2020 GLOBAL REPORT ON FOOD CRISES JOINT ANALYSIS FOR BETTER DECISIONS. URL: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/WFP-0000114546.pdf (accessed: 20.04.2021).
-
Rankings and trends. Global Food Security Index. URL: https://foodsecurityindex.eiu.com/Index (accessed: 20.04.2021).
-
2020 GLOBAL HUNGER INDEX ONE DECADE TO ZERO HUNGER LINKING HEALTH AND SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS. URL: https://www.globalhungerindex.org/pdf/en/2020.pdf (accessed: 14.04.2021).
-
GLOBAL HUNGER INDEX. Ukraine. URL: https://www.globalhungerindex.org/ukraine.html (accessed: 19.04.2021).
-
Zero Hunger. World Food Programme. URL: https://www.wfp.org/zero-hunger (accessed: 15.04.2021).
-
Global, Regional and National Trends. URL: https://www.globalhungerindex.org/trends.html (accessed: 15.04.2021).
-
The Food Security Learning Framework The M&E Harmonization Group of Food Security Partners July 2013. URL: https://www.ifad.org/documents/38714170/39135645/foodsecurity.pdf/ce5fee97-699f-48b2-87f8-59a5778ae6a0 (accessed: 20.04.2021).
|
Завантажити | |
|