logo logo


Продовольча безпека у світі: поточний стан

НазваПродовольча безпека у світі: поточний стан
Назва англійськоюWorld food security: current state
АвториСигида Л., Бондаренко А.
Принадлежність Сумський державний університет, Суми, Україна
Бібліографічний описСигида Л., Бондаренко А. Продовольча безпека у світі: поточний стан. Галицький економічний вісник. 2021. Том 71. № 4. С. 151-160.
Bibliographic description (trans):Syhyda, L. and Bondarenko, A. (2021). World food security: current state. Galician economic journal, vol. 71, no 4, pp. 151-160.
Bibliographic description:Syhyda, L. and Bondarenko, A. (2021). World food security: current state. Galician economic journal, vol. 71, no 4, pp. 151-160.
UDC:

338.24

DOI https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.04.151
Ключові слова

продовольча безпека, відсутність продовольчої безпеки, індекс, голод

Короткий опис

Продовольча безпека безпосередньо пов’язана з харчуванням та здоров’ям населення. Вона стосується наявності (availability) продуктів харчування, необхідних людям, їх доступності (accessibility) для споживачів, у тому числі фінансової, можливості використання (utilization) продуктів харчування відповідної якості у достатній кількості, щоб забезпечити повноцінне життя, а також стабільності (stability), тобто можливості протистояти негативним змінам, що виникають у ланцюгах поставок продуктів харчування. Продовольча безпека є причинно-наслідковим шляхом, що починається з виробництва й веде до споживання, проходячи етапи стабілізації та боротьби зі стресами. Відповідно метою статті є розгляд сутності продовольчої безпеки та дослідження її рівня за допомогою аналізу світових рейтингових показників. Враховуючи наведену мету, розглянуто Global Food Security Index, який вимірює рівень продовольчої безпеки за 4 напрямками – доступність продуктів харчування, їх наявність, якість і безпека та природні ресурси й стійкість. Згідно з цим рейтингом перші три місця займають країни Західної Європи – Фінляндія, Ірландія та Нідерланди, також до 15-ки, крім країн Західної Європи, належать Ізраїль, Японія, Сполучені Штати Америки, Канада та Нова Зеландія. Україна займає 54 місце зі 113 країн. Позитивні зміни відбуваються лише у групі «якість і безпека». За рештою груп показників продовольчої безпеки України спостерігаються негативні тенденції, зокрема у групі «наявність продуктів харчування» більше, ніж на третину погіршилися показники «зобов’язання щодо продовольчої безпеки та політики доступу» й «політичні та соціальні бар’єри доступу» порівняно з попереднім роком. Додатково розглянуто Global Hunger Index, який базується на чотирьох індикаторах – недоїдання, виснаження, затримка розвитку дитини та дитяча смертність. Не зважаючи на наявність тенденцій щодо покращення даного індексу за регіонами світу, його значення є особливо небезпечним у країнах регіону Африки на південь від Сахари та Південної Азії. Для України значення цього показника знаходиться на рівні менше 5, починаючи з 2006 р., що відносить Україну до області низької небезпеки. Враховуючи проведений аналіз, можна зазначити, що на даний час друга мета плану досягнення сталого розвитку до 2030 р. – «нульовий голод» (Zero Hunger), є недосяжною.

ISSN:2409-8892
Перелік літератури
  1. Mbow C., Rosenzweig C., Barioni L. G., Benton T. G. et al. Food Security. In: Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems [P. R. Shukla, J. Skea,
    E. Calvo Buendia, V. Masson-Delmotte, H.-O. Pörtner, D.C. Roberts, P. Zhai, R. Slade, S. Connors,
    R. van Diemen, M. Ferrat, E. Haughey, S. Luz, S. Neogi, M. Pathak, J. Petzold, J. Portugal Pereira,
    P. Vyas, E. Huntley, K. Kissick, M. Belkacemi, J. Malley, (eds.)]. 2019. In press. URL: https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/11/08_Chapter-5.pdf (дата звернення: 24.04.2021).
  2. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO. URL: https://doi.org/10.4060/ ca9692en (дата звернення: 14.04.2021).
  3. Goal 2: Zero hunger. SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. URL: https://www.ua.undp.org/ content/ukraine/en/home/sustainable-development-goals/goal-2-zero-hunger.html (дата звернення: 20.04.2021).
  4. United Nations. 1975. Report of the World Food Conference, Rome 5-16 November 1974. New York.
  5. FAO. 2002. The State of Food Insecurity in the World 2001. Rome.
  6. Chapter 2. Food security: concepts and measurement. This chapter is based on a paper prepared by Edward Clay of the Overseas Development Institute, London, UK, for the FAO Expert Consultation on Trade and Food Security: Conceptualizing the Linkages, Rome, 11–12 July 2002. URL: http:// www.fao.org/3/y4671e/y4671e06.htm#fn21 (дата звернення: 05.04.2021).
  7. Lyulyov O., Pimonenko T., Stoyanets N., & Letunovska N. Sustainable development of agricultural sector: Democratic profile impact among developing countries. Research in World Economy. 2019. Vol. 10 (4). P. 97–105. DOI:10.5430/rwe.v10n4p97.
  8. Us Y., Pimonenko T., & Lyulyov O. Energy efficiency profiles in developing the free-carbon economy: On the example of ukraine and the V4 countries. Polityka Energetyczna. 2021. Vol. 23 (4). P. 49–66. DOI: 10.33223/epj/127397.
  9. Starchenko L., Lyeonov S., Vasylieva T., Pimonenko T., & Lyulyov O. Environmental management and green brand for sustainable entrepreneurship. Paper presented at the E3S Web of Conferences. 2021. 234. DOI: 10.1051/e3sconf/202123400015.
  10. Karyn Havas, Mo Salman. Food security: its components and challenges. January 2011International Journal of Food Safety Nutrition and Public Health 4(1):4 – 11. DOI: 10.1504/IJFSNPH.2011.042571.
  11. Wen Peng, Elliot Berry. The Concept of Food Security. January 2018. DOI: 10.1016/B978-0-08-100596-5.22314-7. In book: Reference Module in Food Science.
  12. 2020 GLOBAL REPORT ON FOOD CRISES JOINT ANALYSIS FOR BETTER DECISIONS.
    URL: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/WFP-0000114546.pdf (дата звернення: 20.04.2021).
  13. Rankings and trends. Global Food Security Index. URL: https://foodsecurityindex.eiu.com/Index (accessed: 20.04.2021).
  14. 2020 GLOBAL HUNGER INDEX ONE DECADE TO ZERO HUNGER LINKING HEALTH AND SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS. URL: https://www.globalhungerindex.org/pdf/en/2020.pdf (дата звернення: 14.04.2021).
  15. GLOBAL HUNGER INDEX. Ukraine. URL: https://www.globalhungerindex.org/ukraine.html (дата звернення: 19.04.2021).
  16. Zero Hunger. World Food Programme. URL: https://www.wfp.org/zero-hunger (дата звернення: 15.04.2021).
  17. Global, Regional and National Trends. URL: https://www.globalhungerindex.org/trends.html (дата звернення: 15.04.2021).
  18. The Food Security Learning Framework The M&E Harmonization Group of Food Security Partners July 2013. URL: https://www.ifad.org/documents/38714170/39135645/foodsecurity.pdf/ce5fee97-699f-48b2-87f8-59a5778ae6a0 (дата звернення: 20.04.2021).

 

References:
  1. Mbow, C., Rosenzweig C., Barioni L.G., Benton T.G. et al. Food Security. In: Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems [P. R. Shukla, J. Skea,
    E. Calvo Buendia, V. Masson-Delmotte, H.-O. Pörtner, D.C. Roberts, P. Zhai, R. Slade, S. Connors,
    R. van Diemen, M. Ferrat, E. Haughey, S. Luz, S. Neogi, M. Pathak, J. Petzold, J. Portugal Pereira,
    P. Vyas, E. Huntley, K. Kissick, M. Belkacemi, J. Malley, (eds.)]. 2019. In press. URL: https://www. ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/11/08_Chapter-5.pdf (accessed: 24.04.2021).
  2. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO. URL: https://doi.org/10.4060/ ca9692en (accessed: 14.04.2021).
  3. Goal 2: Zero hunger. SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. URL: https://www.ua.undp.org/ content/ukraine/en/home/sustainable-development-goals/goal-2-zero-hunger.html (accessed: 20.04.2021).
  4. United Nations. 1975. Report of the World Food Conference, Rome 5–16 November 1974. New York.
  5. FAO. 2002. The State of Food Insecurity in the World 2001. Rome.
  6. Chapter 2. Food security: concepts and measurement. This chapter is based on a paper prepared by Edward Clay of the Overseas Development Institute, London, UK, for the FAO Expert Consultation on Trade and Food Security: Conceptualizing the Linkages, Rome, 11–12 July 2002. URL: http:// www.fao.org/ 3/y4671e/y4671e06.htm#fn21 (accessed: 05.04.2021).
  7. Lyulyov, O., Pimonenko, T., Stoyanets, N., & Letunovska, N. Sustainable development of agricultural sector: Democratic profile impact among developing countries. Research in World Economy, 2019, vol. 10 (4). P. 97–105. DOI:10.5430/rwe.v10n4p97.
  8. Us, Y., Pimonenko, T., & Lyulyov, O. Energy efficiency profiles in developing the free-carbon economy: On the example of ukraine and the V4 countries. Polityka Energetyczna. 2021. Vol. 23 (4). P. 49–66. DOI: 10.33223/epj/127397.
  9. Starchenko L., Lyeonov S., Vasylieva T., Pimonenko T., & Lyulyov O. Environmental management and green brand for sustainable entrepreneurship. Paper presented at the E3S Web of Conferences. 2021. 234. DOI:10.1051/e3sconf/202123400015.
  10. Karyn Havas, Mo Salman. Food security: its components and challenges. January 2011International Journal of Food Safety Nutrition and Public Health 4 (1):4–11. DOI: 10.1504/IJFSNPH.2011.042571.
  11. Wen Peng, Elliot Berry. The Concept of Food Security. January 2018. DOI: 10.1016/B978-0-08-100596-5.22314-7. In book: Reference Module in Food Science.
  12. 2020 GLOBAL REPORT ON FOOD CRISES JOINT ANALYSIS FOR BETTER DECISIONS. URL: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/WFP-0000114546.pdf (accessed: 20.04.2021).
  13. Rankings and trends. Global Food Security Index. URL: https://foodsecurityindex.eiu.com/Index (accessed: 20.04.2021).
  14. 2020 GLOBAL HUNGER INDEX ONE DECADE TO ZERO HUNGER LINKING HEALTH AND SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS. URL: https://www.globalhungerindex.org/pdf/en/2020.pdf (accessed: 14.04.2021).
  15. GLOBAL HUNGER INDEX. Ukraine. URL: https://www.globalhungerindex.org/ukraine.html (accessed: 19.04.2021).
  16. Zero Hunger. World Food Programme. URL: https://www.wfp.org/zero-hunger (accessed: 15.04.2021).
  17. Global, Regional and National Trends. URL: https://www.globalhungerindex.org/trends.html (accessed: 15.04.2021).
  18. The Food Security Learning Framework The M&E Harmonization Group of Food Security Partners July 2013. URL: https://www.ifad.org/documents/38714170/39135645/foodsecurity.pdf/ce5fee97-699f-48b2-87f8-59a5778ae6a0 (accessed: 20.04.2021).

 

Завантажити

Всі права захищено © 2019. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.