logo logo


Основні напрямки розвитку сучасного товарознавства

НазваОсновні напрямки розвитку сучасного товарознавства
Назва англійськоюMain directions of development of modern commodity science
АвториВасюта В., Пузак В., Лашко І.
Принадлежність Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Полтава, Україна
Бібліографічний описВасюта В., Пузак В., Лашко І. Основні напрямки розвитку сучасного товарознавства. Галицький економічний вісник. 2022. Том 74. № 1. С. 152-157.
Bibliographic description (trans):Vasiuta, V., Puzak, V. and Lashko, I. (2022). Main directions of development of modern commodity science. Galician economic journal, vol. 74, no 1, pp. 152-157.
Bibliographic description:Vasiuta, V., Puzak, V. and Lashko, I. (2022). Main directions of development of modern commodity science. Galician economic journal, vol. 74, no 1, pp. 152-157.
UDC:

620.2: 330.3 

DOI https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2022.01.152
Ключові слова

товарознавство, якість, упаковка, ідентифікація, фальсифікація.

 

 

Короткий опис

Досліджено основні напрямки розвитку товарознавства в сучасних умовах. В даний час на ринку значно збільшився обсяг споживчих товарів. Широта асортименту товарів, барвисте їх оформлення, різноманіття форм, наявність різних маркувальних позначень змусили фахівців торгівлі ретельніше вивчати споживчі властивості товару. Автори наголошують, що зі зміною економічно-соціальних умов деякі проблеми знову стають актуальними. Це спричиняє появу нових вимог до якості товарів, їх пакування, до ідентифікації для розкриття або попередження фальсифікації. Товарознавство в сучасних умовах повинно бути прикладною наукою, а не академічною. Визначено сутність товарознавства як науки, окреслено його основні цілі й завдання на сучасному етапі розвитку ринкової економіки. Товарознавство являє собою науку, яка систематично вивчає різні стадії життєвого циклу товарів, метод розуміння їх споживчої вартості, класифікації товарів, попит на виробництво, обіг і споживання. Саме товарознавство дає розуміння про усі ті зміни, які відбуваються в товарі на усіх етапах його руху, дозволяє прогнозувати його конкурентоспроможність. Товарознавство як наука про товар велику увагу приділяє питанню якості. За однаковим призначенням різні товари можуть
по-різному задовольняти потреби споживачів. Саме тому важливим є вивчення споживчих характеристик товарів. Для визначення споживчих характеристик товарів необхідно використовувати товарну експертизу. Основною метою експертизи є отримання достовірної інформації про об’єкт. Важливим є процес ідентифі-
кації товарів для виявлення або попередження фальсифікації. Ідентифікація товару є важливою дією для оцінювання якості й визначення того, чи відповідає він стандартам або вимогам, зазначеним у нормативних чи інших документах. Актуальним на сьогодні є питання відповідності вимогам тари та упаковки. Автори наголошують на тому, що упаковка необхідна не лише для надання естетичного вигляду товару, але й для його захисту при транспортуванні та збереженні. Наразі болючим є питання сортування та переробки пластикових контейнерів та упаковки.

 

ISSN:2409-8892
Перелік літератури
  1. Борисенко О. С., Фісун Ю. В. Тенденції розвитку товарознавства в сучасних умовах. Економіка і суспільство. 2017. № 13. С. 381–387. URL: https://economyandsociety.in.ua/journals/13_ukr/62.pdf.
  2. Оснач О. Ф. Товарознавство: навчальний посібник. Київ: Центр навчальної літератури. 2017. 219 с.
  3. Дубініна А. А., Овчиннікова І. Ф., Дубініна С. О. та ін. Методи визначення фальсифікації товарів: підручник. К.: «Видавничий дім «Професіонал», 2010. 272 с. URL: https://library.nlu.edu.ua/POLN_ TEXT/CUL/24-Metodi%20viznachennya%20falsif%20tovariv-Dubinina.pdf.
  4. Назаренко В. О., Юдічева О. П., Жук В. А. Формування якості товарів: навчальний посібник. Частина 1. К.: Центр учбової літератури. 2012. 386 с. URL: http://repo.snau.edu.ua/bitstream/ 123456789/1533/1/Formuvannya_yakosti_tovariv_Nazarenko.pdf.
  5. Дикань В. Л., Каграманян А. О., Каличева Н. Є. та ін. Товарознавство та комерційна діяльність: підручник / за ред. В. Л. Диканя. Харків: УкрДУЗТ, 2018. 362 с.
  6. Коркуна О., Демічковський А., Цільник О., Бордун О., Піхур О. Товарознавство: навчально-методичний посібник для студентів спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» денної та заочної форм навчання. Львів: ЛДУФК ім. І. Боберського. 2019. 200 с.
  7. Мельник Т. Ю. Товарознавство: підручник (для студентів економічних спеціальностей). Житомир: Державний університет «Житомирська політехніка», 2020. 364 с.
  8. Подвірна Т. В. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Теоретичні основи товарознавства та підприємства» для студентів денної форми навчання за напрямком підготовки: 076 «Підприємство, торгівля та біржова діяльність». Тернопіль: ТНТУ ім. І. Пулюя, 2017. 200 с.
  9. Гнучка упаковка як спосіб платити менше. Які нові правила диктує нам ринок?
    URL: https://technologia.com.ua/blog/gnuchka-upakovka-yak-sposib-platiti-menshe-yaki-novi-pravila-diktue-nam-rinok/.

 

References:
  1. Borysenko O. S., Fisun Yu. V. Tendentsiyi rozvytku tovaroznavstva v suchasnykh umovakh. Ekonomika i suspil'stvo. 2017. No.13. P. 381–387. URL: https://economyandsociety.in.ua/journals/13_ukr/62.pdf. [Іn Ukrainian].
  2. Osnach O. F. Tovaroznavstvo: navchal'nyy posibnyk. Kyyiv: Tsentr navchal'noyi literatury. 2017. 219 p. [Іn Ukrainian].
  3. Dubinina A. A., Ovchynnikova I. F., Dubinina S. O. ta in. Metody vyznachennya fal'syfikatsiyi tovariv: рidruchnyk. K.: “Vydavnychyy dim “Profesional”, 2010. 272 p. URL: https://library.nlu.edu.ua/POLN_ TEXT/CUL/24-Metodi%20viznachennya%20falsif%20tovariv-Dubinina.pdf. [In Ukrainian]/
  4. Nazarenko V. O., Yudicheva O. P., Zhuk V. A. Chastyna 1. Formuvannya yakosti tovariv: navchal'nyy posibnyk. K.: Tsentr uchbovoyi literatury, 2012. 386 p. URL: http://repo.snau.edu.ua/bitstream/ 123456789/1533/1/Formuvannya_yakosti_tovariv_Nazarenko.pdf. [Іn Ukrainian].
  5. Dykan' V. L., Kahramanyan A. O., Kalycheva N. Ye. ta in. Tovaroznavstvo ta komertsiyna diyal'nist': Pidruchnyk / za red. V. L. Dykanya. Kharkiv: UkrDUZT, 2018. 362 p. [Іn Ukrainian]
  6. Korkuna O., Demichkovs'kyy A., Tsil'nyk O., Bordun O., Pikhur O. Tovaroznavstvo: navchal'no-metodychnyy posibnyk dlya studentiv spetsial'nosti 241 “Hotel'no-restoranna sprava” dennoyi ta zaochnoyi form navchannya. L'viv: LDUFK im. I. Bobers'koho, 2019. 200 p. [In Ukrainian].
  7. Mel'nyk T. Yu. Tovaroznavstvo: pidruchnyk (dlya studentiv ekonomichnykh spetsial'nostey). Zhytomyr: Derzhavnyy universytet “Zhytomyrs'ka politekhnika”. 2020. 364 p. [In Ukrainian].
  8. Podvirna T. V. Opornyy konspekt lektsiy z dystsypliny “Teoretychni osnovy tovaroznavstva ta pidpryyemstva” dlya studentiv dennoyi formy navchannya za napryamkom pidhotovky: 076 “Pidpryyemstvo, torhivlya ta birzhova diyal'nist'”. Ternopil': TNTU im. I. Pulyuya, 2017. 200 p. [In Ukrainian].
  9. Hnuchka upakovka yak sposib platyty menshe. Yaki novi pravyla dyktuye nam rynok? URL: https://technologia.com.ua/blog/gnuchka-upakovka-yak-sposib-platiti-menshe-yaki-novi-pravila-diktue-nam-rinok/. [In Ukrainian].

 

Завантажити

Всі права захищено © 2019. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.