logo logo


Оцінювання рівня концентрації цукрової промисловості України

НазваОцінювання рівня концентрації цукрової промисловості України
Назва англійськоюAssessment of sugar industry concentration level in Ukraine
АвториНаталія Костецька, Оксана Лотиш
Принадлежність Західноукраїнський національний університет, Тернопіль, Україна
Бібліографічний описКостецька Н., Лотиш О. Оцінювання рівня концентрації цукрової промисловості України. Галицький економічний вісник. 2024. Том 90. № 5. С. 24-36.
Bibliographic description (trans):Kostetska N., Lotysh O. Assessment of sugar industry concentration level in Ukraine. Galician economic journal, 2024, vol. 90, no 5, pp. 24-36.
Bibliographic description:Kostetska N., Lotysh O. Assessment of sugar industry concentration level in Ukraine. Galician economic journal, 2024, vol. 90, no 5, pp. 24-36.
UDC:

339.13.017:338.4

DOI https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2024.05.024
Ключові слова

цукрова промисловість, цукрові заводи, структура галузі, концентрація, показники концентрації, конкуренція

Короткий опис

Розглянуто особливості функціонування цукрової промисловості та її значення для національної економіки України. З метою дослідження стану конкуренції в цукровій промисловості запропоновано здійснити оцінювання рівня концентрації галузі на основі розрахунку відповідних економічних показників. Проаналізовано динаміку виробництва цукру в Україні загалом і конкретними підприємствами зокрема. Згадано про вплив структури галузі, яка залежить від кількості діючих підприємств і їхнього розміру, на рівень концентрації. Виявлено, що під час збору даних для розрахунку показників концентрації можуть виникнути труднощі з доступом до інформації про обсяги виробництва продукції усіма суб’єктами господарювання, які функціонують у галузі. Рекомендовано для отримання максимально точних та об’єктивних результатів аналізу обчислити одночасно кілька показників концентрації. Для дослідження рівня концентрації цукрової промисловості розраховано такі показники: коефіцієнт концентрації, чотиричастковий коефіцієнт концентрації, коефіцієнт відносної концентрації, індекс Херфіндаля-Хіршмана, індекс Холла-Тайдмана (індекс Розенблюта). У процесі дослідження встановлено, що цукрова промисловість України загалом характеризується помірним рівнем концентрації, а це змушує підприємства суперничати між собою за споживачів і постачальників сировини. Виявлено, що протягом досліджуваного періоду спостерігалася тенденція до зниження кількості працюючих підприємств. Відбулося об’єднання кількох цукрових зводів і приєднання їх до складу великих інтегрованих сільськогосподарських компаній, що призвело до зростання їхніх часток у галузі. Такі процеси сприяли підвищенню рівня концентрації цукрової промисловості, що послаблювало конкуренцію між підприємствами-виробниками й створювало можливості для співпраці з метою посилення їхнього випливу на ситуацію в галузі та досягнення власних корисних цілей. Зважаючи на важливе значення досліджуваної галузі для національної економіки, держава в особі Антимонопольного комітету України спостерігає за зміною рівня концентрації та вживає відповідні заходи.

ISSN:2409-8892
Перелік літератури
  1. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 27.06.2024).
  2. Офіційний сайт Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор». URL: http://ukrsugar.com/ uk (дата звернення: 27.06.2024).
  3. Хто виробив найбільше цукру? Огляд виробництва у сезоні 2022. URL: https://latifundist.com/ analytics/32-hto-virobiv-najbilshe-tsukru-oglyad-virobnitstva-u-sezoni-2022 (дата звернення: 27.06.2024).
  4. Костецька Н. І., Ляхович Л. А. Методичні аспекти оцінювання рівня концентрації галузевих ринків. Галицький економічний вісник. 2023. Том 84. № 5. С. 15–24.
  5. Названо найбільших виробників цукру в Україні. URL: https://agroreview.com/content/nazvano-najbilshyh-vyrobnykiv-czukru-v-ukrayini/ (дата звернення: 27.06.2024).
  6. Стало відомо, що чекає на українську цукрову галузь. URL: https://agronews.ua/news/stalo-vidomo-shcho-chekaie-na-ukrainsku-tsukrovu-haluz/ (дата звернення 27.06.2024).
  7. «Астарта» очолила рейтинг найбільших виробників цукру 2017/18 МР. URL: https://agravery.com/ uk/posts/show/astarta-ocolila-rejting-najbilsih-virobnikiv-cukru-201718-mr (дата звернення: 02.07.2024).
  8. Виторг компанії Радехів-Цукор в 2023 році становив більше 10 млрд грн. URL: https://agravery. com/uk/posts/show/vitorg-kompanii-radehiv-cukor-v-2023-roci-stanoviv-bilse-10-mlrd-grn (дата зверненняя: 02.07.2024).
  9. Про захист економічної конкуренції: Закон України від 11.01.2001 № 2210-ІІІ. URL: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/2210-14#Text (дата звернення: 01.07.2024).
  10. АМКУ розпочав розслідування імовірної змови на ринку цукру. URL: https://amcu.gov.ua/news/ amku-rozpochav-rozsliduvannya-imovirnoyi-zmovi-na-rinku-cukru (дата звернення 01.07.2024).
  11. Розумей С., Семідей К. Оцінювання стану конкуренції на ринку жироолійної продукції України. Економічний аналіз. 2019. Том 29. № 2. С. 87–94.
References:
  1. Official website of the State Statistics Service of Ukraine. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua (accessed 27 June 2024).
  2. Official website of the National Association of Sugar Producers of Ukraine “Ukrsugar”. Available at: http://ukrsugar.com/uk (accessed 27 June 2024).
  3. Khto vyrobyv najbiljshe cukru? Oghljad vyrobnyctva u sezoni 2022. [Who produced the most sugar? Production review in the 2022 season]. Available at: https://latifundist.com/analytics/32-hto-virobiv-najbilshe-tsukru-oglyad-virobnitstva-u-sezoni-2022 (accessed 27 June 2024).
  4. Kostetska N. I., Liakhovych L. A. (2023) Metodychni aspekty otsiniuvannia rivnia kontsentratsii haluzevykh rynkiv [Methodical aspects of the assessment of industrial markets concentration level]. Galician Economic Journal, vol. 84, no. 5, pp. 15–24.
  5. Nazvano najbiljshykh vyrobnykiv cukru v Ukrajini. [It was named the largest producers of sugar in Ukraine]. Available at: https://agroreview.com/content/nazvano-najbilshyh-vyrobnykiv-czukru-v-ukrayini/ (accessed 27 June 2024).
  6. Stalo vidomo, shho chekaje na ukrajinsjku cukrovu ghaluzj. [It became known what awaits the Ukrainian sugar industry]. Available at: https://agronews.ua/news/stalo-vidomo-shcho-chekaie-na-ukrainsku-tsukrovu-haluz/ (accessed 27 June 2024).
  7. “Astarta” ocholyla rejtyngh najbiljshykh vyrobnykiv cukru 2017/18 MR. [“Astarta” topped the rating of the largest sugar producers in 2017/18 MY]. Available at: https://agravery.com/uk/posts/show/astarta-ocolila-rejting-najbilsih-virobnikiv-cukru-201718-mr (accessed 2 July 2024).
  8. Vytorgh kompaniji Radekhiv-Cukor v 2023 roci stanovyv biljshe 10 mlrd. ghrn. [The income of the company “Radekhiv-Tsukor” amounted to more than UAH 10 billion in 2023]. Available at: https://agravery.com/ uk/posts/show/vitorg-kompanii-radehiv-cukor-v-2023-roci-stanoviv-bilse-10-mlrd-grn (accessed: 2 July 2024).
  9. Zakon Ukrainy “Pro zakhyst ekonomichnoyi konkurentsii” vid 11.01.2001 № 2210-ІІІ. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2210-14#Text (accessed 1 July 2024).
  10. AMKU rozpochav rozsliduvannja imovirnoji zmovy na rynku cukru. [AMCU launched an investigation of alleged collusion on the sugar market]. Available at: https://amcu.gov.ua/news/amku-rozpochav-rozsliduvannya-imovirnoyi-zmovi-na-rinku-cukru (accessed 2 July 2024).
  11. Rozumei S., Semidey K. (2019) Otsiniuvannia stanu konkurentsii na rynku zhyrooliinoi produktsii Ukrainy [Competition state estimation at the market of fat-and-oil production of Ukraine]. Economic Analysis, vol. 29, no. 2, pp. 87–94.
Завантажити

Всі права захищено © 2019. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.