logo logo


Організація бухгалтерського обліку процесу ціноутворення продукції власного виробництва в закладах ресторанного господарства споживчої кооперації України

НазваОрганізація бухгалтерського обліку процесу ціноутворення продукції власного виробництва в закладах ресторанного господарства споживчої кооперації України
Назва англійськоюOrganization of accounting of the own products pricing process in consumer cooperation restaurants of Ukraine
АвториВ. Гик, І. Приступляк
Принадлежність Національний університет «Львівська політехніка», Львів, Україна
Бібліографічний описГик В. Організація бухгалтерського обліку процесу ціноутворення продукції власного виробництва в закладах ресторанного господарства споживчої кооперації України / В. Гик, І. Приступляк // Галицький економічний вісник. — Т. : ТНТУ, 2019. — Том 60. — № 5. — С. 112–121. — (Бухгалтерський облік, аналіз та аудит).
Bibliographic description (trans):Hyk V., Prystupliak I. (2019) Organization of accounting of the own products pricing process in consumer cooperation restaurants of Ukraine. Galician economic journal (Tern.), vol. 60, no 5, pp. 112-121.
Bibliographic description:Hyk V., Prystupliak I. (2019) Organization of accounting of the own products pricing process in consumer cooperation restaurants of Ukraine. Galician economic journal (Tern.), vol. 60, no 5, pp. 112-121.
UDC:

657

DOI https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2019.05.112
Ключові слова

бухгалтерський облік, ціноутворення, продукція власного виробництва, споживча кооперація, ресторанне господарство

Короткий опис

Встановлено особливості процесу ціноутворення продукції власного виробництва в системі споживчої кооперації України. Сформовано основні етапи та послідовність складання калькуляційної картки у закладах ресторанного господарства. Розкрито порядок заповнення реєстру калькуляційних карток на прикладі підприємства споживчої кооперації ресторану «Світанок». Показано склад плану-меню, на основі якого розраховується добова потреба в продуктах для виготовлення страв. Розглянуто господарські операції та кореспонденцію рахунків з обліку формування цін на продукцію власного виробництва на прикладі ресторану «Світанок». Наведено перелік транспортно-заготівельних витрат, включених до собівартості продукції власного виробництва. Досліджено порядок встановлення торгових націнок на товари й продукцію, що реалізовуються підприємством, а також їх відображення в бухгалтерському обліку. Охарактеризовано процес складання розрахунку розподілу торгової націнки на підставі даних аналітичного обліку товарів і продуктів у журналі К-4 (зведений) і аналітичного обліку торгової націнки у книзі № К-39. Встановлено особливості заповнення дебетової та кредитової частин книги № К-39. Розкрито особливості формування цін на продукцію, призначену для продажу працівникам закладу ресторанного господарства споживчої кооперації у дні їх роботи. Визначено склад бланка меню на відпускання харчування працівникам закладу (підприємства). Охарактеризовано вимоги до засобів інформування цін на продукцію й товари, що реалізовуються підприємством, а також відповідальність у випадку їх недотримання. За результатами дослідження запропоновано основні напрями удосконалення облікових завдань процедури формування цін із застосуванням інформаційних систем та комп'ютерних технологій в закладах ресторанного господарства споживчої кооперації України.

 

ISSN:2409-8892
Перелік літератури
  1. Озеран Н. М. Облік товарів, продуктів і тари у закладах ресторанного господарства споживчої кооперації. Вісник Львівської комерційної академії. 2014. № 46. С. 168–173.
  2. Романчук А. Л. Бухгалтерський облік на підприємствах споживчої кооперації: відомчі та галузеві особливості. Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. 2018. № 4 (72). C. 105–114.
  3. Попітіч Т. В. Передумови раціональної організації бухгалтерського обліку в споживчій кооперації. Економічний аналіз. 2010. № 6. С. 303–305.
  4. Фірсова Н. В. Особливості обліку витрат підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України. Економіка і організація управління. 2016. № 4 (24). С. 262–268
  5. Верига Ю. А. Особливості фінансового обліку витрат в торговельних підприємствах споживчої кооперації. Збірник Львівської комерційної академії, 2012. С. 71–74.
  6. Леперт Д. В. Особливості ціноутворення та його облік на підприємствах ресторанного господарства. Молодий вчений. 2015. № 3 (18). С. 12–15.
  7. Адамович Н. М. Калькуляція вартості і розрахунок цін на продукцію. Податки та бухгалтерський облік. 2017. № 48. URL: https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2017/june/issue-48/article-28152.html (дата звернення: 10.10.2019).
  8. Озеран В. О., Куцик П. О., Озеран Н. М., Попітіч Т. В., Тивончук О. І., Кузьма Х. В. Бухгалтерський облік у контролі діяльності торговельно-сервісних підприємств споживчої кооперації.Львів: Растр-7, 2018. 298 с.
  9. Положення про порядок формування і застосування цін в об'єктах громадського харчування споживчої кооперації України, затв. Наказом Укоопспілки № 200 від 27.12.1993. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0007-94/conv (дата звернення: 10.10.2019).
  10. Наказ Міністерства економіки України «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами» від 17.06.2003 р. № 157. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0157569-03.

 

References:
  1. Ozeran N. M. Oblik tovariv, produktiv i tary u zakladakh restorannoho hospodarstva spozhyvchoyi kooperatsiyi. Goods, products and containers Accounting in establishments of consumer cooperation restaurants. Visnyk Lvivskoi komertsiynoi akademii. 2014. No. 46. P. 168–173.
  2. Romanchuk A. L. Bukhhaltersʹkyy oblik na pidpryyemstvakh spozhyvchoyi kooperatsiyi: vidomchi ta haluzevi osoblyvosti. Accounting in consumer cooperation established: departmental and sectoral peculiarities. Visnyk Chernivetskogo torgovelno-ekonomichnogo instytutu. 2018. No. 4 (72). P. 105–114.
  3. Popitich T. V. Peredumovy ratsionalʹnoyi orhanizatsiyi bukhhaltersʹkoho obliku v spozhyvchiy kooperatsiyi. Prerequisites for accounting rational organization in consumer cooperation. Ekonomichnyy analis. 2010. No. 6. P. 303–305.
  4. Firsova N. V. Osoblyvosti obliku vytrat pidpryyemstv rozdribnoyi torhivli spozhyvchoyi kooperatsii Ukrainy. Peculiarities of Cost Accounting in Consumer Cooperation in Ukraine. Ekonomika i orhanizatsiya upravlinnya. 2016. No. 4 (24). P. 262–268.
  5. Veryga U. A. Osoblyvosti finansovoho obliku vytrat v torhovelʹnykh pidpryyemstvakh spozhyvchoyi kooperatsiyi. Features of financial accounting of expenses in trade enterprises of consumer cooperatives. Zbirnyk Lʹvivsʹkoyi komertsiynoyi akademiyi. 2012. P. 71–74.
  6. Lepert D. V. Osoblyvosti tsinoutvorennya ta yoho oblik na pidpryyemstvakh restorannoho hospodarstva. Peculiarities of pricing and its accounting in the restaurants. Molodyy vchenyy. 2015. No. 3 (18).
    P. 12–15.
  7. Adamovych N. M. Kalkulyatsiya vartosti i rozrakhunok tsin na produktsiyu. Podatky ta bukhhalterskyy oblik. 2017. No. 48. URL: https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2017/june/issue-48/article-28152.html(accessed 10.10.2019). [In Ukrainian].
  8. Ozeran V. O., Kutsyk P. O., Ozeran N. M., Popitich T. V., Tyvonchuk O. I., Kuzma K. V. Bukhhalterskyy oblik u kontroli diyalnosti torhovelno-servisnykh pidpryyemstv spozhyvchoyi kooperatsiyi. Lviv: Rastr-7, 2018. 298 p. [In Ukrainian].
  9. Polozhennya pro poryadok formuvannya i zastosuvannya tsin v obyektakh hromadskoho kharchuvannya spozhyvchoyi kooperatsiyi Ukrayiny, zatverdzhenenakazomUkoopspilkyvid 27.12.1993. No. 200. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0007-94/conv(accessed 10.10.2019). [InUkrainian].
  10. Nakaz Ministerstva ekonomiky Ukrayiny Pro zatverdzhennya Metodychnykh rekomendatsiy shchodo vprovadzhennya natsionalʹnykh polozhen (standartiv) bukhhaltersʹkohooblikuusferihromadskohokharchuvannyaipobutovykhposluh, harmonizovanykhzmizhnarodnymystandartamyvid 17.06.2003. No. 157. URL:https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0157569-03(accessed 10.10.2019). [In Ukrainian].

 

Завантажити

Всі права захищено © 2019. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.