logo logo


Ринок м’яса великої рогатої худоби: виробництво та ціна

НазваРинок м’яса великої рогатої худоби: виробництво та ціна
Назва англійськоюThe cattle meat market: production and price
АвториН. Копитець, В. Волошин
Принадлежність Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки»,Київ, Україна Національний науковий центр «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України», Чабани, Київська область, Україна
Бібліографічний описКопитець Н. Ринок м’яса великої рогатої худоби: виробництво та ціна / Н. Копитець, В. Волошин // Галицький економічний вісник. — Т. : ТНТУ, 2019. — Том 61. — № 6. — С. 7–13. — (Економіка та управління національним господарством).
Bibliographic description (trans):Kopytets N., Voloshyn V. (2019) The cattle meat market: production and price. Galician economic journal (Tern.), vol. 61, no 6, pp. 7-13.
Bibliographic description:Kopytets N., Voloshyn V. (2019) The cattle meat market: production and price. Galician economic journal (Tern.), vol. 61, no 6, pp. 7-13.
UDC:

339.13:637.5:636.2

DOI https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2019.06.007
Ключові слова

ринок, м’ясо великої рогатої худоби, реалізація, виробництво, ціна

Короткий опис

Проаналізовано сучасний стан виробництва яловичини та цінову ситуацію. Скотарство є однією із системоутворюючих галузей аграрної економіки. Його розвиток сприяє вирішенню продовольчої проблеми країни, фінансовій стійкості сільського господарства і більш повній зайнятості населення. Виявлено, що в Україні суттєво змінилася структура виробництва м’яса. Показано динаміку вирощування та реалізації великої рогатої худоби в живій масі в усіх категоріях господарств і в розрізі сільськогосподарських підприємств та господарств населення. У 2018 р. господарствами усіх категорій було вироблено 358,9 тис. тонн яловичини й телятини. Основними виробниками м’яса великої рогатої худоби є господарства населення. У 2018 р. найбільшими виробниками приросту живої маси великої рогатої худоби серед регіонів України були Львівська, Хмельницька, Івано-Франківська, Харківська і Полтавська області. В Україні й надалі продовжується тенденція вирізування великої рогатої худоби. Вирощування великої рогатої худоби залишається неприбутковим бізнесом. Особливу увагу приділено розгляду сучасних цінових тенденцій на ринку м’яса великої рогатої худоби. Встановлено основні фактори, що впливають на розвиток ринку м’яса великої рогатої худоби в нинішніх економічних умовах. Фактичний стан галузі скотарства свідчить про кризові процеси. Зменшення обсягів виробництва м’яса великої рогатої худоби, скорочення її поголів’я та необґрунтованість реалізаційних цін зумовили занепад і збитковість галузі. У 2018 р. середня ціна продажу великої рогатої худоби сільськогосподарськими підприємствами за усіма каналами реалізації значно зменшилася порівняно з 2017 р. Низькі закупівельні ціни на велику рогату худобу не забезпечують і просте відтворення первинних виробників. Роздрібна ціна на яловичину в грудні 2018 р. зросла порівняно з аналогічним періодом 2014 р. у 1,9–2,0 раза. Разом із цим високі роздрібні ціни на яловичину та м’ясопродукти приносять надприбутки торгівлі, а попит на продукцію зменшується в зв’язку з низькою купівельною спроможністю кінцевих споживачів. Наведено перспективи майбутнього розвитку ринку м’яса великої рогатої худоби в Україні. У найближчій перспективі цінове напруження на ринку м’яса великої рогатої худоби не спаде.

 

ISSN:2409-8892
Перелік літератури
  1. Копитець Н. Г. Функціонування системи збуту продукції скотарства: теоретико-практичний аспект: монографія. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2007. 210 с.
  2. Шуст О. А., Радько В. І. Організаційно-економічні засади функціонування м’ясного скотарства в Україні. Економіка АПК. 2014. № 6. С. 10–15.
  3. Ляховець В. О. Європейський ринок яловичини: місце та роль України. Науковий вісник Ужгородського університету: збірник наук. праць. Сер.: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2016. Вип. 9. С. 101–104.
  4. Яців С. Варіанти розвитку м’ясного скотарства України. Вісник Львівського національного аграрного університету. Сер.: Економіка АПК. Львів: Вид-во Львівського НАУ. 2015. № 22 (1).
    С. 149–157.
  5. Гладій М. В., Саблук П. Т., Копитець Н. Г. Розвиток м’ясопродуктового підкомплексу України: монографія. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2012. 345 с.
  6. Гетя А. А., Білозерський О. Л., Петренко С. М. та ін. Програма розвитку м’ясного скотарства в Україні на період до 2020 року. Київ: НУБіП України, 2013. 40 с.
  7. Місюк М. В. Формування та розвиток регіонального ринку продукції скотарства: монографія. Херсон: Д. С. Грінь, 2013. 344 с.
  8. Микитюк В. М. Відродження галузі скотарства в умовах ринкових трансформацій: монографія. Житомир: НАУ, 2012. 508 с.
  9. Державна служба статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua (дата звернення 28.10.2019).
  10. Шпичак О. М., Бондар О. В., Пашко С. О. та ін. Цінова ситуація на ринках продукції тваринництва в Україні.Київ: ННЦ «ІАЕ», 2017. 52 с.

 

References:
  1. Kopytets N. H. Funktsionuvanniasystemyzbutuproduktsiiskotarstva: teoretyko-praktychnyiaspekt: monohrafiia. Functioning of the livestock products marketing system: theoretical and practical aspect: monograph. Kyiv: NNTs “IAE”, 2007.210 р.[In Ukrainian].
  2. Shust O. A., Radko V. I. Orhanizatsiino-ekonomichni zasady funktsionuvannia m’iasnoho skotarstva v Ukraini Organizational and economic principles of functioning of livestock breeding in Ukraine. Ekonomika APK. 2014. №6. Р. 10–15.[In Ukrainian].
  3. Liakhovets V. O. Yevropeiskyi rynok yalovychyny: mistse ta rol Ukrainy. The European beef market: the place and role of Ukraine. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho universytetu: zbirnyk nauk. prats. Ser.: Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo. 2016. № 9. Р. 101–104. [In Ukrainian].
  4. Yatsiv S. Varianty rozvytku m’iasnoho skotarstva Ukrainy [Options for the development of beef stock in Ukraine. Visnyk Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Ser.: Ekonomika APK. 2015.
    № 22 (1). Р. 149–157. [InUkrainian].
  5. Hladii M. V., Sabluk P. T., Kopytets N. H. Rozvytokm’iasoproduktovohopidkompleksuUkrainy: monohrafiia. Developmentof meat subcomplex of Ukraine: monograph. Kyiv: NNTs “IAE”. 2012.
    345 р.[In Ukrainian].
  6. Hetia A. A., Bilozerskyi O. L., Petrenko S. M., et al. Prohrama rozvytku m’iasnoho skotarstva v Ukraini na period do 2020 roku. The Ukrainian Livestock Development Program for the period up to 2020. Kyiv: NUBiP Ukrainy, 2013.40 р. [In Ukrainian].
  7. Misiuk M. V. Formuvannia ta rozvytok rehionalnoho rynku produktsii skotarstva: monohrafiia. Formation and development of the regional livestock products market: monograph. Kherson: D. S. Hrin, 2013. 344 р. [In Ukrainian].
  8. Mykytiuk V. M. Vidrodzhennia haluzi skotarstva v umovakh rynkovykh transformatsii: monohrafiia. The revival of the livestock industry in the context of market transformations: monograph. Zhytomyr: NAU, 2012. 508 р. [In Ukrainian].
  9. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. State Statistics Service of Ukraine. URL: http://ukrstat.gov.ua.[In Ukrainian].
  10. Shpychak O. M., Bodnar O. V., Pashko S. O., et al. Tsinova sytuatsiia na rynkakh produktsii tvarynnytstva v Ukraini. Price situation in livestock markets in Ukraine. Kyiv: NNTs “IAE”, 2017.52 р.[In Ukrainian].

 

Завантажити

Всі права захищено © 2019. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.