logo logo


Визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства

НазваВизначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства
Назва англійськоюDetermination of the most important patterns of stable development of hotel and restaurant business
АвториНагорняк Г., Малюта Л., Мельник Л.
Принадлежність Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, Україна
Бібліографічний описНагорняк Г., Малюта Л., Мельник Л. Визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства. Галицький економічний вісник. 2020. Том 64. № 3. С. 174-184.
Bibliographic description (trans):Nahorniak, H., Malyuta, L. and Melnyk L. (2020). Determination of the most important patterns of stable development of hotel and restaurant business. Galician economic journal, vol. 64, no 3, pp. 174-184.
Bibliographic description:Nahorniak, H., Malyuta, L. and Melnyk L. (2020). Determination of the most important patterns of stable development of hotel and restaurant business. Galician economic journal, vol. 64, no 3, pp. 174-184.
UDC:

005.336.4

 

DOI https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2020.03.174
Ключові слова

підприємство, стабільний розвиток, готельно-ресторанне господарство, готельно-ресторанний бізнес, конкурентоспроможність, послуга, персонал, якість.

 

Короткий опис

Визначено найважливіші закономірності стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства, що зумовлено необхідністю підвищення рівня конкурентоспроможності українських підприємств і вітчизняного готельно-ресторанного сектора на основі принципів і методів управління якістю надаваних послуг та виготовленої продукції. Вирішено проблеми визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства за рахунок підвищення ефективності його використання та створення умов для подальшого розвитку. Проаналізовано особливості розвитку сучасного готельно-ресторанного господарства. Визначено основні індикатори стабільного розвитку різноманітних підприємств готельно-ресторанного господарства. Послідовно вирішено завдання дослідження: виявлено специфіку діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу з метою подальшого управління ними; здійснено оцінювання основних індикаторів розвитку на різноманітних підприємствах готельно-ресторанного господарства. Запропоновано вирішення проблем забезпечення належного рівня конкурентоспроможності ринку готельно-ресторанних послуг, що ґрунтується на основі покращення якості діяльності готельних та ресторанних підприємств із використанням ефективних методів управління якістю. Обґрунтовано, що удосконалення механізму управління персоналом у вітчизняних готелях має бути спрямоване на усунення бюрократичних бар’єрів управління, активізацію творчого, організаторського, професійного, інтелектуального та людського потенціалу персоналу, збільшення його відповідальності за кінцевий результат. Досліджено розвиток управління якістю підприємств готельно-ресторанного господарства на основі застосування ефективних методів управління якістю. Виявлено вагомі тактичні фактори, що впливають на конкурентоспроможність підприємств готельно-ресторанного бізнесу: фактори загальної діяльності підприємства, фактори послуг готельно-ресторанного підприємства, фактори рівня обслуговування клієнтів, фактори маркетингової діяльності. Сформовано рекомендації щодо визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанної сфери на основі ефективності управління якістю.

ISSN:2409-8892
Перелік літератури
  1. Агафонова Л. Г., Агафонова О. Є. Туризм, готельний та ресторанний бізнес: ціноутворення, конкуренція, державне регулювання: навч. посіб. К.: Знання, 2017. 358 с.
  2. Акопій В. В. Організація і технологія надання послуг. К.: «Академія», 2006. 312 с.
  3. Архіпов В. В. Організація ресторанного господарства: навч. посіб. К.: Центр учбової літератури, 2016. 280 с.
  4. Асмолова І. М. Аналіз і виявлення шляхів удосконалення ресурсного потенціалу приватних готелів. Зб. наук. пр. нац. ун-ту держ. податкової служби України. 2011. № 1. С. 27–34.
  5. Богушева В. И. Бары и рестораны. Искусство обслуживания: сер. «Учебники и учебные пособия». Ростов-н/д: Феникс, 2015. 352 с.
  6. Браймер Р. Основы управления в индустрии гостеприимства / пер. с англ. Р. Браймер. М.: Аспект Пресс, 2017. 325 с.
  7. Власова Н. О. Економіка готельно-ресторанного господарства. Х.: Світ книги, 2016. 389 с.
  8. Булгакова А. К. Сучасні методи управління персоналом на підприємствах готельно-ресторанного господарства. URL: http://www.nbuv.gov.ua.
  9. Виноградская А. С. Развитие туристического бизнеса в Украине. Бизнес-информ. 2016. № 9–10. С. 122–127.
  10. Лутай Л. А. Дисциплінарні відносини: стратегія розвитку та механізм забезпечення: моногр. Донецьк: Донецький нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського МОН України, 2007. 377 с.
  11. Лутай Л. А., Козицька Г. В., Шпандарук В. О. Управління персоналом підприємства в умовах реструктуризації: моногр. Донецьк: Донецький нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського МОН України, 2011. 372 с.

 

References:
  1. Ahafonova L. H., Ahafonova O. YE. Turyzm, hotelnyy ta restorannyy biznes: tsinoutvorennya, konkurentsiya, derzhavne rehulyuvannya: navch. posib. K.: Znannya, 2017. 358 р.
  2. Akopiy V. V. Orhanizatsiya i tekhnolohiya nadannya posluh. K.: “Akademiya”, 2006. 312 p.
  3. Arkhipov V. V. Orhanizatsiya restorannoho hospodarstva: navch. posib. K.: Tsentr uchbovoyi literatury, 2016. 280 p.
  4. Asmolova I. M. Analiz i vyyavlennya shlyakhiv udoskonalennya resursnoho potentsialu pryvatnykh hoteliv. Zb. nauk. pr. nats. un-tu derzh. podatkovoyi sluzhby Ukrayiny. 2011. № 1. P. 27–34.
  5. Bohusheva V. Y. Bary y restorany. Yskusstvo obsluzhyvanyya: ser. “Uchebnyky y uchebnye posobyya”. Rostov-n/d: Fenyks, 2015. 352 p.
  6. Braymer R. Osnovy upravlenyya v yndustryy hostepryymstva / per. s anhl. R. Braymer. M.: Aspekt Press, 2017. 325 p.
  7. Vlasova N. O. Ekonomika hotelno-restorannoho hospodarstva. KH.: Svit knyhy, 2016. 389 p.
  8. Bulhakova A. K. Suchasni metody upravlinnya personalom na pidpryyemstvakh hotelno-restorannoho hospodarstva. URL: http://www.nbuv.gov.ua.
  9. Vynohradskaya A. S. Razvytye turystycheskoho byznesa v Ukrayne Byznes-ynform. 2016. № 9–10. P. 122–127.
  10. Lutay L. A. Dystsyplinarni vidnosyny: stratehiya rozvytku ta mekhanizm zabezpechennya: monohr. Donetsk: Donetskyy nats. un-t ekonomiky i torhivli im. M. Tuhan-Baranovsʹkoho MON Ukrayiny,
    2007. 377 р.
  11. Lutay L. A., Kozytska H. V., Shpandaruk V. O. Upravlinnya personalom pidpryyemstva v umovakh restruk1uryzatsiyi: monohr. Donetsʹk: Donetsʹkyy nats. un-t ekonomiky i torhivli im. M. Tuhan-Baranovskoho MON Ukrayiny, 2011. 372 р.

 

 

Завантажити

Всі права захищено © 2019. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.