logo logo


Концептуальні підходи до організації аналізу витрат виробництва продукції на промислових підприємствах

НазваКонцептуальні підходи до організації аналізу витрат виробництва продукції на промислових підприємствах
Назва англійськоюConceptual approaches to the organization of production costs analysis at industrial enterprises
АвториАндросенко О.
Принадлежність Державний вищий навчальний заклад «Університет банківської справи», Київ, Україна
Бібліографічний описАндросенко О. Концептуальні підходи до організації аналізу витрат виробництва продукції на промислових підприємствах. Галицький економічний вісник. 2020. Том 65. № 4. С. 100-113.
Bibliographic description (trans):Androsenko, O. (2020). Conceptual approaches to the organization of production costs analysis at industrial enterprises. Galician economic journal, vol. 65, no 4, pp. 100-113.
Bibliographic description:Androsenko, O. (2020). Conceptual approaches to the organization of production costs analysis at industrial enterprises. Galician economic journal, vol. 65, no 4, pp. 100-113.
UDC:

657:336.5.02

DOI https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2020.04.100
Ключові слова

організація економічного аналізу, організаційна структура, програма аналізу витрат виробництва, управління витратами, управлінські рішення.

Короткий опис

Формування концептуальних підходів до організації аналізу витрат виробництва на промислових підприємствах пов’язано з переліком питань теоретико-методичного характеру. Одна з основних проблем вирішення – побудова системи економічної інформації, системи ефективних управлінських рішень, ключовим інструментом перетворення яких є система економічного аналізу. Не зважаючи на велику кількість праць, присвячених дослідженню різних аспектів функціонування системи управління, релевантності інформаційного забезпечення й стану його використання у процесі підготовки та прийняття управлінських рішень, необхідно констатувати, що сучасні умови бізнесу зумовили формування жорстких вимог до якості інформації про витрати. Важливою складовою інформаційного забезпечення управління витратами є система економічного аналізу. Узагальнено теоретичні підходи до тлумачення поняття «організація економічного аналізу» та уточнено його економічну сутність. Визначено складові організації економічного аналізу витрат на підприємствах кондитерської промисловості, виокремлено галузеві фактори, що впливають на організацію аналізу на цих підприємствах загалом. Узагальнення інформації про організацію економічного аналізу запропоновано здійснювати у кілька послідовних етапів з оформленням результатів у аналітичному звіті. Досліджено переваги та недоліки існуючих типів організаційної структури аналітичного підрозділу промислового підприємства. Для забезпечення підвищення якості аналітичних процедур на промисловому підприємстві, обґрунтовано доцільність використання дивізійно-продуктової організаційної структури аналітичного відділу та впровадження програми аналізу витрат на виробництво продукції. Перевагою використання дивізійно-продуктової організаційної структури є швидка адаптація до змінних умов економічного середовища функціонування підприємств кондитерської галузі, детальний та комплексний аналізи бізнес-процесів суб’єкта господарювання, а також оцінювання й аналіз витрат на виробництво в розрізі видів виробництва та видів кондитерської продукції. Після складання програми аналізу витрат на виробництво кондитерської продукції опрацьовується система відповідних показників, методика їх розрахунку, формуються макети аналітичних таблиць і графіків.

 

ISSN:2409-8892
Перелік літератури
  1. Шурпенкова Р. К. Організація економічного аналізу на підприємстві. Вісник НБУ. № 6. 2009.
    С. 38–45.
  2. Купалова Г. І. Теорія економічного аналізу : навч. посібник. К. : Знання, 2008. 639 с.
  3. Андрєєва Г. І., Андрєєва В. А. Організація і методика економічного аналізу : навчальний посібник. Суми : ДВНЗ «УАБС НБУ», 2009. 353 с.
  4. Семениченко Ю. К. Методологія комплексного фінансово-економічного аналізу діяльності банку. Вчені записки : зб. наук. праць. К. : КНЕУ, 2010. Вип. 12. С. 166–173.
  5. Волкова Н. А., Подвальна Н. Е. Організація та методика економічного аналізу : навч. посібник. Одеса : ОНЕУ, ротапринт, 2013. 267 с.
  6. Гришнякова К. Необхідність організації економічного аналізу в управлінні підприємством. URL: http://www.rusnauka.com/36_PWMN_2010/Economics/76680.doc.htm.
  7. Івахненко В. М. Горбаток М. І., Льовочкін В. С. Економічний аналіз : навч.-метод. посібник для самостійного вивчення дисципліни. К. : КНЕУ, 1999. 176 с.
  8. Економічний аналіз діяльності промислових підприємств / за ред. С. І. Шкарабана, М. І. Сапачова. Тернопіль : ТАНГ, 1999. 405 с.
  9. Демко І. І., Шурпенкова Р. К. Організація і методика аналізу ефективності використання трудового потенціалу підприємства : монографія. – К. : УБС НБУ, 2013. 242 с.
  10. Шурпенкова Р. К., Демко І. І. Деякі аспекти організації економічного аналізу в системі управління підприємством. Устойчивое развитие экономики: состояние, проблемы, перспективы : материалы II Международной научно-практической конференции (г. Пинск, 15-17 апреля 2008 г.) : тези доповідей. Пинск : ПолесГУ, 2008. С. 118–119.
  11. Вітковський О. С. Диверсифікація діяльності як фактор забезпечення конкурентоспроможності підприємств кондитерської галузі. Теоретичні та прикладні питання економіки : зб. наук. пр. Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. К. : Київ. ун-т. Вип. 23. 2010. С. 208–213.
  12. Тлучкевич Н. В. Організація аналітичної роботи на підприємстві: управлінський аспект. Економічні науки : Серія «Облік і фінанси». 2011. Вип. 8 (29). С. 464–474.
  13. Шевченко Ю. А. Організація економічного аналізу використання кормів. Економічні науки : Серія «Облік і фінанси». 2010. Вип. 7 (25). С. 487–495.
  14. Олійник О. В. Організація економічного аналізу: диференціація наукових підходів. Міжнародний збірник наукових праць. Серiя «Бухгалтерский облiк, контроль i аналiз». Випуск 2 (17). Житомир : ЖДТУ, 2010. С. 232–240.
  15. Шурпенкова Р. К. Організація економічного аналізу на підприємстві. Вісник НБУ. № 6. 2009.
    С. 38–45.
  16. Демко І. І. Організаційні підходи до методики аналізу фінансових ресурсів. Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України. 2014. Вип. 38. С. 116–123.
  17. Глиненко Л. К. Проектирование организационных структур управления. К. : Нора-Друк, 2005. 728 с.
  18. Мисака Г. В., Лановенко В. М. Особливості факторного аналізу собівартості продукції. Комунальне господарство міст : науково-технічний збірник. 2013. № 108. С. 318–324.

 

References:
  1. Shurpenkova R. K. Organizatsiia ekonomichnogo analizu na pidpryemstvi. Visnyk NBU. № 6. 2009. P. 38–45.
  2. Kupalova G. I. Teoriia ekonomichnogo analizu : navch. posibnyk. K. : Znannia, 2008. 639 p.
  3. Andrieieva G. I., Andrieieva V. A. Organizatsiia i metodyka ekonomichnogo analizu : navchal`nyi posibnyk. Sumy : DVNZ «UABS NBU», 2009. 353 p.
  4. Semenychenko Iu. K. Metodologiia kompleksnogo finansovo-ekonomichnogo analizu dial`nosti banku. Vcheni zapysky : K. : KNEU, 2010. Vup. 12. P. 166–173.
  5. Volkova N. A., Podval’na N. E. Organizatsiia ta metodyka ekonomichnogo analizu : navch. posibnyk. Odesa : ONEU, rotaprynt, 2013. 267 p.
  6. Gryshnyakova K. Neobkhidnist` organizatsii ekonomichnogo analizu v upravlinni pidpryiemstvom. URL: http://www.rusnauka.com/36_PWMN_2010/Economics/76680.doc.htm.
  7. Ivakhnenko V. M. Gorbatok M. I., L’ovochkin V. S. Ekonomichnyi analiz : navch.-metod. posibnyk dlia samostiinogo vyvchennia dystsypliny. K. : KNEU, 1999. 176 p.
  8. Ekonomichnyi analiz diial`nosti promyslovykh pidpryiemstv / za red. S. I. Shkarabana, M. I. Sapachova. Ternopil : TANG, 1999. 405 p.
  9. Demko I. I., Shurpenkova R. K. Organizatsiia i metodyka analizu efektyvnosti vykorystannia trudovogo potentsialu pidpryiemstva : monografiia. K. : UBS NBU, 2013. 242 p.
  10. Shurpenkova R. K., Demko I. I. Deiaki aspekty organizatsii ekonomichnogo analizu v systemi upravlinnia pidpryiemstvom. Ustoychivoe razvitie ekonomiki: sostoyanie, problemyi, perspektivyi : materialy II Mezhdunarodnoy nauchno-prakticheskoy konferentsii (g. Pinsk, 15-17 aprelya 2008 g.) : tezi dopovidey. Pinsk : PolesGU, 2008. P. 118–119.
  11. Vitkovs’kyi O. S. Dyversyfikatsiia diial`nosti iak faktor zabezpechennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv kondyters`koi galuzi. Teoretychni ta prykladni pytannia ekonomiky : zb. nauk. pr. Kyiv. nats. un-t im. T. Shevchenka. K. : Kyiv. un-t. Vyp. 23. 2010. P. 208–213.
  12. Tluchkevych N. V. Organizaciia analitychnoi roboty na pidpryiemstvi: upravlins`kyi aspekt. Ekonomichni nauky : Seriia «Oblik i finansy». 2011. Vyp. 8 (29). P. 464–474.
  13. Shevchenko Iu. A. Organizaciia ekonomichnogo analizu vykorystannia kormiv. Ekonomichni nauky : Seriya «Oblik i finansy». 2010. Vyp. 7 (25). P. 487–495.
  14. Oliinyk O. V. Organizaciia ekonomichnogo analizu: dyferentsiatsiia naukovykh pidkhodiv. Mizhnarodnyi zbirnyk naukovyh prats`. Seriya «Bukhgalterskyi oblik, kontrol i analiz». Vypusk 2 (17). Zhytomyr : ZhDTU, 2010. P. 232–240.
  15. Shurpenkova R. K. Organizatsiia ekonomichnogo analizu na pidpryiemstvi. Visnyk NBU. № 6. 2009. P. 38–45.
  16. Demko I. I. Organizatsiini pidkhody do metodyky analizu finansovykh resursiv. Problemy i perspektyvy rozvytku bankivs’koi systemy Ukrainy. 2014. Vyp. 38. P. 116–123.
  17. Glinenko L. K. Proektirovanie organizatsionnyih struktur upravleniya. K. : Nora-Druk, 2005. 728 p.
  18. Mysaka G. V., Lanovenko V. M. Osoblyvosti faktornogo analizu sobivartosti produktsii. Komunal`ne gospodarstvo mist : naukovo-tekhnichnyi zbirnyk. 2013. № 108. P. 318–324.

 

Завантажити

Всі права захищено © 2019. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.