logo logo


Фактори забезпечення конкуренто-спроможності підприємства

НазваФактори забезпечення конкуренто-спроможності підприємства
Назва англійськоюFactors for providing enterprise competitiveness
АвториКравчук Б., Лазоренко Т.
Принадлежність Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Київ, Україна
Бібліографічний описКравчук Б., Лазоренко Т. Фактори забезпечення конкурентоспроможності підприємства. Галицький економічний вісник. 2020. Том 67. № 6. С. 167-174.
Bibliographic description (trans):Kravchuk, B. and Lazorenko, T. (2020). Factors for providing enterprise competitiveness. Galician economic journal, vol. 67, no 6, pp. 167-174.
Bibliographic description:Kravchuk, B. and Lazorenko, T. (2020). Factors for providing enterprise competitiveness. Galician economic journal, vol. 67, no 6, pp. 167-174.
UDC:

338.43

DOI https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2020.06.167
Ключові слова

конкурентоспроможність підприємства, конкуренція, конкурентоспроможність продукції, фактори конкурентоспроможності підприємства, потенціал.

Короткий опис

Проаналізовано класифікації факторів забезпечення конкурентоспроможності різних авторів і виділено найповнішу і найкращу для використання. У процесі дослідження застосовано загальнонаукові та емпіричні прийоми, що базуються на системному підході, використано методи узагальнення, порівняння, аналізу і синтезу. Проведений аналіз дозволив визначити шість основних ознак поняття «конкурентоспроможність. Наведено формулу розрахунку конкурентоспроможності й представлено пропозиції, необхідні для підвищення конкурентоспроможності підприємства. Врахувавши всі необхідні умови, що забезпечують формування конкурентоспроможності, дано визначення поняття «конкурентоспроможність компанії», а також наведено основні аспекти даного поняття. Визначено, що аналіз конкурентних позицій на ринку передбачає, в першу чергу, виявлення його сильних і слабких сторін, а також факторів, що впливають на ставлення споживачів до підприємства. Визначено сутність категорії «фактори конкурентоспроможності» й наведено перелік основних факторів конкуретоспроможності підприємства. Наведено класифікацію і зроблено аналіз факторів, які впливають на конкурентоспроможність підприємства, яку запропонував професор Гарвардської школи М. Портер. Також наведено класифікації факторів конкурентоспроможності підприємства таких авторів: А. Олів’є, А. Дайан і Р. Усрсе; А. А. Томпсон та А. Стрікленд; Г. М. Скудар; Т. М. Кулініч
та Б. В. Буркінський; В. Синько і Р. Ю. Емадаков. Виділено найбільш відомий в економічній літературі підхід, який ґрунтується на об’єднанні всіх факторів конкурентоспроможності в дві групи. Детально розглянуто запропоновану В. Синько класифікацію на зовнішні та внутрішні фактори. Зазначено,
що існують фактори, які в меншій мірі визначаються підприємством і фактори, які практично повністю залежать від підприємства. У підсумку визначено, що отримання конкурентних переваг значною мірою залежить від ефективності використання факторів конкурентоспроможності, а також, що конкурентоспроможність являє собою сукупність характеристик підприємства, але її оцінювання неможливо зробити без урахування зовнішніх факторів.

 

ISSN:2409-8892
Перелік літератури
  1. Фасхієв Х. А. Модель управління конкурентоспроможністю підприємства. Маркетинг. 2009. № 6. С. 107–124.
  2. Ахметов Т. С. Фактори конкурентоспроможності підприємства. Міжнародний науково-дослідний журнал. 2014. № 8–2 (27). С. 7–8.
  3. Портер М. Конкуренція / за ред. М.: Видавничий дім «Вільямс», 2005. С. 608.
  4. А. Оливье и др. Международный маркетинг. Академия рынка: маркетинг; под ред. А. Г. Худонормова. М.: Экономика, 1994. С. 513.
  5. Томпсон-мол. А. А., Стрікленд III А. Дж. Стратегічний менеджмент: концепції і ситуації для аналізу. 2006. 412 с.
  6. Скударь Г. М. Управление конкурентоспособностью крупного акционерного общества: проблемы и решения. К.: Наук. думка, 1999. 496 с.
  7. Б. Буркинський, С. Савчук. Інноваційний рівень виробництва та конкурентоспроможність чорної металургії України. Економіка України. № 4. 2006. С. 4–15.
  8. Кулініч Т. М. Інноваційні фактори конкурентоспроможності в сучасних умовах інтернаціоналізації. Стратегія розвитку України. № 1/2. 2007. С. 338–345.
  9. Синько В. Конкуренция и конкурентоспособность: основные понятия. Стандарты и качество. 2013. № 4. С. 54–59.

 

References:
  1. Faskhijev Kh. A. (2009) Modelj upravlinnja konkurentospromozhnistju pidpryjemstva [Enterprise competitiveness management model]. Marketing, vol. 6, pp. 107–124.
  2. Akhmetov T. S. (2014) Faktory konkurentospromozhnosti pidpryjemstva [Factors of enterprise competitiveness]. International Research Journal, vol. 8–2, no. 27, pp. 7–8.
  3. Porter M. (2005) Konkurencija [Competition]. Vydavnychyj dim “Viljjams”, pp. 608 [in Ukrainian].
  4. Oliv'e A. (1994) Mezhdunarodnyy marketing. Akademiya rynka: marketing [International marketing. Market Academy: Marketing]. Ekonomika, pp. 513 [in Russian].
  5. Tompson-mol. A. A., Striklend III A. D. (2006) Strateghichnyj menedzhment: koncepciji i sytuaciji dlja analizu [Strategic management: concepts and situations for analysis]. P. 412 [in Ukrainian].
  6. Skudar' G. M. (1999) Upravlenie konkurentosposobnost'yu krupnogo aktsionernogo obshchestva: problemy i resheniya [Management of the competitiveness of a large joint stock company: problems and solutions]. K.: Nauk. dumka, pp. 496 [in Russian].
  7. B. Burkinsky, S. Savchuk. (2006) Innovacijnyj rivenj vyrobnyctva ta konkurentospromozhnistj chornoji metalurghiji Ukrajiny [Innovative level of production and competitiveness of ferrous metallurgy of Ukraine]. Ekonomika Ukrajiny, vol. 4, pp. 4–15.
  8. Kulinich T. M. (2007) Innovacijni faktory konkurentospromozhnosti v suchasnykh umovakh internacionalizaciji [Innovative factors of competitiveness in modern conditions of internationalization]. Strateghija rozvytku Ukrajiny, vol. 1/2, pp. 338–345.
  9. Sin'ko V. (2013) Konkurentsiya i konkurentosposobnost': osnovnye ponyatiya [Competition and competitiveness: basic concepts]. Standarty i kachestvo, vol. 4, pp. 54–59.

 

Завантажити

Всі права захищено © 2019. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.