logo logo


Питання економічної сутності, класифікації та методів обліку витрат на виробництво молокопереробної галузі

НазваПитання економічної сутності, класифікації та методів обліку витрат на виробництво молокопереробної галузі
Назва англійськоюProblems of economic essence, classification and methods of accounting costs for the production of milk processing industry
АвториОстапенко Я., Юхимчук Д.
Принадлежність Університет державної фіскальної служби України, Ірпінь, Україна
Бібліографічний описОстапенко Я., Юхимчук Д. Питання економічної сутності, класифікації та методів обліку витрат на виробництво молокопереробної галузі. Галицький економічний вісник. 2021. Том 68. № 1. С. 52-61.
Bibliographic description (trans):Ostapenko, Ya. and Yukhymchuk, D. (2021). Problems of economic essence, classification and methods of accounting costs for the production of milk processing industry. Galician economic journal, vol. 68, no 1, pp. 52-61.
Bibliographic description:Ostapenko, Ya. and Yukhymchuk, D. (2021). Problems of economic essence, classification and methods of accounting costs for the production of milk processing industry. Galician economic journal, vol. 68, no 1, pp. 52-61.
UDC:

338.512; 338.585; 657.1

DOI https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.01.052
Ключові слова

витрати, витрати виробництва, виробничі витрати, собівартість, класифікація витрат, групування витрат, облік витрат виробництва, методи обліку витрат виробництва

Короткий опис

Висвітлено актуальність теми дослідження. Від правильності визначення сутності виробничих витрат, правильного підходу до їх класифікації та раціонального вибору методів обліку витрат залежить фінансова стійкість підприємства, його прибутковість та рентабельність, що, в свою чергу, впливає на економічну ефективність упровадження сучасних технологій та величину національного доходу. Розглянуто сутність витрат виробництва з погляду наукової, нормативної та законодавчої літератури. Виявлено, що єдиного визначення поняття «витрати» не існує. Висвітлено сутність категорії «собівартість» та її відмінність від категорії «бухгалтерські витрати». Розкрито порядок та критерії визнання виробничих витрат. Досліджено підходи до класифікації та складу виробничих витрат. Встановлено, що склад витрат зумовлюється місцем та роллю в процесі відтворення та завданнями обліку. Визначено технологічні фактори молокопереробної галузі, які впливають на формування витрат виробництва. Дуже важливим питанням на виробничих підприємствах є правильний вибір методу обліку витрат і калькулювання собівартості продукції. Розглянуто існуючі методи обліку витрат та підходи до побудови обліку витрат. Враховуючи технологічні особливості виробництва харчової та молокопереробної галузі, запропоновано оптимальні методи обліку виробничих витрат для даної галузі. Встановлено, що на молокопереробних підприємствах, враховуючи галузеву специфіку виробництва, облік витрат доцільно здійснювати за однопередільним методом із застосуванням елементів нормативного методу обліку в частині витрачання сировини. Право обирати склад витрат та варіант побудови бухгалтерського обліку належить підприємству, але облік має бути безпосередньо пов’язаний з характеристиками технології та організації виробництва, об’єктом калькулювання, вирішенням різних завдань менеджменту та маркетингової політики. Виявлено недосконалість законодавчої бази з обліку витрат виробництва, зокрема відсутність міжгалузевого положення та інструкції з планування, обліку й калькулювання собівартості молокопереробної продукції. Зниженню витрат на виробництво сприятиме моделювання оптимального виробництва продукції.

 

ISSN:2409-8892
Перелік літератури
  1. Бутинець Ф. Ф. Об’єкти і суб’єкти контролю виробничих витрат: сутність і завдання. Вісник ЖДТУ. 2012. № 2 (60). Серія: Економічні науки. С. 7–10.
  2. Дуганець Н. В. Особливості обліку витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції. URL: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/sre/2011_3/177.pdf (дата звернення: 10.01.21).
  3. Качалай В. В. Облік і аналіз витрат виробництва на молокопереробних підприємствах. Актуальні проблеми економіки. 2015. № 1. С. 451–456.
  4. Остапенко Я. О. Питання економічної сутності, формування, обліку витрат на виробництво та собівартості продукції в умовах ринкових відносин. Наука молода: зб. наук. праць молодих вчених ТНЕУ.2009. № 11. С. 191–194.
  5. Чижевська Л. В., Остапенко Я. О. Внутрішній контроль витрат та доходів підприємств готельного господарства. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Вип. 2 (7). Т. 1. Полтава: ПДАА. 2013. C. 302–310.
  6. Чернишова Л. І. Особливості формування системи управління витратами вітчизняних підприємств. Інноваційна економіка. 2014. № 3. С. 61–68.
  7. Нидлз Б., Андерсон Х., Колдуэлл Д. Принципы бухгалтерского учета. Пер. с англ.; под ред. Я. В. Соколова. М., 1994. 460 с.
  8. Друри К. Управленческий и производственный учет. М: ЮНИТИ-ДАНА, 2002. 528 с.
  9. Хорнгрен Ч. Т., Фостер Дж. Бухгалтерський облік: управлінський аспект. М.: Фінанси і статистика. 1995. 416 с.
  10. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 р. № 318 (зі змінами і доповненнями). URL: https://zakon.rada. gov.ua/laws/show/z0027-00#Text (дата звернення: 05.01.21).
  11. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості : Наказ Міністерства промислової політики України від 09.07.2007 № 373. URL: http://search. ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/FIN30532.html (дата звернення: 05.01.21).
  12. Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI в редакції від 01.07.2020 р. URL: https:// zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text (дата звернення: 05.01.21).
  13. Про бухгалтерський облік і та фінансову звітність в Україні: Закон України від 16.07.1999 р. № 996-ХІV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14#Text (дата звернення: 05.01.21).
  14. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. № 73. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0336-13#Text (дата звернення: 05.01.21).
  15. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 20.10.1999 р. № 246 (зі змінами і доповненнями). URL: https://zakon.rada. gov.ua/laws/show/z0751-99#Text(дата звернення: 05.01.21).
  16. План рахунків обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій, затверджений наказом Мінфіну України від 30.11.1999 р. № 291. URL: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/z0892-99#Text(дата звернення: 05.01.21).
  17. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку, активів капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій, затверджена наказом Мінфіну України
    від 30.11.1999 р. № 291. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0893-99#Text (дата звернення: 05.01.21).
  18. Остапенко Я. О. Облік витрат на виробництво та собівартість продукції в ринкових умовах. Науковий вісник НУДПСУ (економіка, право) № 2 (49). 2010. С. 121–126. URL: http://www.nusta. edu.ua/wp-content/uploads/2016/11/2010-2.pdf#page=123 (дата звернення: 08.01.21).
  19. Остапенко Я. О. Облік витрат на виробництво та собівартості продукції харчової галузі як складова реформованого бухгалтерського обліку. Економіка: проблеми теорії та практики. Київ: МІБО. КНЕУ. Вип. 245. 2008. С. 926–932. URL: http://ir.nusta.edu.ua/jspui/bitstream/doc/2117/1/ 1946_IR.pdf (дата звернення: 12.01.21).
  20. Остапенко Я. О., Замота І. О. Моделювання оптимального виробництва продукції на виробничому підприємстві. Математичне моделювання в економіці. Міжнародний науковий журнал. № 1 (10). 2018. С. 139–151. URL: http://ir.nusta.edu.ua/bitstream/doc/3311/1/3530_IR.pdf (дата звернення: 15.01.21).

 

References:
  1. Butynets F. F. Obiekty i subiekty kontroliu vyrobnychykh vytrat: sutnist i zavdannia. Visnyk ZhDTU. 2012. No. 2 (60). Seriia: Ekonomichni nauky. P. 7–10. [In Ukrainian].
  2. Duhanets N. V. Osoblyvosti obliku vytrat na vyrobnytstvo i kalkuliuvannia sobivartosti produktsii. Available at: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/sre/2011_3/177.pdf (accessed 10 January 2021). [In Ukrainian].
  3. Kachalai V. V. Oblik i analiz vytrat vyrobnytstva na molokopererobnykh pidpryiemstvakh. Aktualni problemy ekonomiky. 2015. No. 1. P. 451–456. [In Ukrainian].
  4. Ostapenko Ya. O. Pytannia ekonomichnoi sutnosti, formuvannia, obliku vytrat na vyrobnytstvo ta sobivartosti produktsii v umovakh rynkovykh vidnosyn. Nauka moloda: zb. nauk. prats molodykh vchenykh TNEU.2009. No. 11. P. 191–194. [In Ukrainian].
  5. Chyzhevska L. V., Ostapenko Ya. O. Vnutrishnii kontrol vytrat ta dokhodiv pidpryiemstv hotelnoho hospodarstva. Naukovi pratsi Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. Vyp. 2 (7). T. 1. Poltava: PDAA. 2013. P. 302–310. [In Ukrainian].
  6. Chernyshova L. I. Osoblyvosti formuvannia systemy upravlinnia vytratamy vitchyznianykh pidpryiemstv. Innovatsiina ekonomika. 2014. No. 3. P. 61–68. [In Ukrainian].
  7. Ny`dlz B., Anderson X., Kolduэll D. Pry`ncy`pы buxgalterskogo ucheta. Per. s angl.; pod red. Ya. V. Sokolova.M.1994. 460 p. [In Russian].
  8. Drury` K. Upravlenchesky`j y` proy`zvodstvennыj uchet. M: YuNY`TY`-DANA. 2002. 528 p. [In Russian].
  9. Khornhren Ch. T., Foster Dzh. Bukhhalterskyi oblik: upravlinskyi aspekt. M.: Finansy i statystyka. 1995. 416 p. [In Ukrainian].
  10. Polozhennia (standart) bukhhalterskoho obliku 16 “Vytraty”, zatverdzhene nakazom Ministerstva finansiv Ukrainy vid 31.12.1999 r. No 318 (zi zminamy i dopovnenniamy). Available at: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/z0027-00#Text (accessed 05 January 2021). [In Ukrainian].
  11. Metodychni rekomendatsii z formuvannia sobivartosti produktsii (robit, posluh) u promyslovosti: Nakaz Ministerstva promyslovoi polityky Ukrainy vid 09.07.2007. No. 373. Available at: http://search. ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/FIN30532.html (accessed 05 January 2021). [In Ukrainian].
  12. Podatkovyi kodeks Ukrainy vid 02.12.2010. No 2755-VI v redaktsii vid 01.07.2020 r. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text (accessed 05 January 2021). [In Ukrainian].
  13. Pro bukhhalterskyi oblik i ta finansovu zvitnist v Ukraini: Zakon Ukrainy vid 16.07.1999 r. No. 996-KhIV Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14#Text (accessed 05 January 2021). [In Ukrainian].
  14. Natsionalne polozhennia (standart) bukhhalterskoho obliku 1 “Zahalni vymohy do finansovoi zvitnosti”, zatverdzhene nakazom Ministerstva finansiv Ukrainy vid 07.02.2013 r. No. 73. Available at: https:// zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0336-13#Text (accessed 05 January 2021). [In Ukrainian].
  15. Polozhennia (standart) bukhhalterskoho obliku 9 “Zapasy”, zatverdzhene nakazom Ministerstva finansiv Ukrainy vid 20.10.1999 r. No. 246 (zi zminamy i dopovnenniamy). Available at: https://zakon.rada. gov.ua/laws/show/z0751-99#Text (accessed 05 January 2021). [In Ukrainian].
  16. Plan rakhunkiv obliku aktyviv, kapitalu, zoboviazan ta hospodarskykh operatsii pidpryiemstv ta orhanizatsii, zatverdzhenyi nakazom Minfinu Ukrainy vid 30.11.1999 r. No. 291. Available at: https:// zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0892-99#Text (accessed 05 January 2021). [In Ukrainian].
  17. Instruktsiia pro zastosuvannia Planu rakhunkiv bukhhalterskoho obliku, aktyviv kapitalu, zoboviazan ta hospodarskykh operatsii pidpryiemstv ta orhanizatsii, zatverdzhena nakazom Minfinu Ukrainy vid 30.11.1999 r. No. 291. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0893-99#Text (accessed 05 January 2021). [In Ukrainian].
  18. Ostapenko Ya. O. Oblik vytrat na vyrobnytstvo ta sobivartist produktsii v rynkovykh umovakh. Naukovyi visnyk NUDPSU (ekonomika, pravo). No. 2 (49). 2010. P. 121–126. Available at: http://www.nusta.edu. ua/wp-content/uploads/2016/11/2010-2.pdf#page=123 (accessed 08 January 2021). [In Ukrainian].
  19. Ostapenko Ya. O. Oblik vytrat na vyrobnytstvo ta sobivartosti produktsii kharchovoi haluzi yak skladova reformovanoho bukhhalterskoho obliku. Ekonomika: problemy teorii ta praktyky. Kyiv: MIBO. KNEU. Vyp. 245. 2008. P. 926–932. URL: http://ir.nusta.edu.ua/jspui/bitstream/doc/2117/1/1946_IR.pdf (accessed 12 January 2021). [In Ukrainian].
  20. Ostapenko Ya. O., Zamota I. O. Modeliuvannia optymalnoho vyrobnytstva produktsii na vyrobnychomu pidpryiemstvi. Matematychne modeliuvannia v ekonomitsi. Mizhnarodnyi naukovyi zhurnal. No. 1 (10). 2018. P. 139–151. URL: http://ir.nusta.edu.ua/bitstream/doc/3311/1/3530_IR.pdf (accessed 15 January 2021). [In Ukrainian].

 

Завантажити

Всі права захищено © 2019. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.