logo logo


Особливості облікового відображення операцій з давальницькою сировиною в закладах ресторанного господарства

НазваОсобливості облікового відображення операцій з давальницькою сировиною в закладах ресторанного господарства
Назва англійськоюPeculiarities of the accounting display of transactions with the give-and-take raw materials at restaurant institutions
АвториЦюцяк А., Цюцяк І.
Принадлежність Університет Короля Данила, Івано-Франківськ, Україна
Бібліографічний описЦюцяк А., Цюцяк І. Особливості облікового відображення операцій з давальницькою сировиною в закладах ресторанного господарства. Галицький економічний вісник. 2021. Том 68. № 1. С. 87-95.
Bibliographic description (trans):Tsiutsiak, A. and Tsiutsiak, I. (2021). Peculiarities of the accounting display of transactions with the give-and-take raw materials at restaurant institutions. Galician economic journal, vol. 68, no 1, pp. 87-95.
Bibliographic description:Tsiutsiak, A. and Tsiutsiak, I. (2021). Peculiarities of the accounting display of transactions with the give-and-take raw materials at restaurant institutions. Galician economic journal, vol. 68, no 1, pp. 87-95.
UDC:

657:640.432

DOI https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.01.087
Ключові слова

заклади ресторанного господарства, давальницька сировина, давальницькі операції, виробничо-торговельний спосіб, виробничий спосіб

Короткий опис

Досліджено сутність дефініції «давальницька сировина» та сформовано власне бачення категорії, що використовується підприємствами ресторанного господарства. Наведено схему здійснення операцій із сировиною, отриманою на давальницьких умовах, у закладах ресторанного господарства. Розкрито особливості облікового відображення процесів, зумовлених заготівлею сировини, виготовленням напівфабрикатів і страв власного виробництва, а також висвітлено порядок обліку реалізації таких товарних запасів із використанням виробничо-торговельного та виробничого способів. Наведено переваги та недоліки відображення в системі рахунків бухгалтерського обліку кругообороту господарських засобів за різних способів організації виробничо-торговельної діяльності закладів ресторанного господарства. Акцентовано увагу на тому, що у підприємствах харчування давальницька сировина, напівфабрикати та страви власного виробництва, приготовлені внаслідок переробки давальницької сировини, не є власністю закладу громадського харчування. Тому, з метою належного обліку операцій із давальницькою сировиною, інформацію про зміну вартості досліджуваних активів доцільно відображати в системі позабалансових рахунків бухгалтерського обліку. Висвітлено порядок відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій з сировиною, отриманої на давальницьких умовах. Охарактеризовано особливості калькулювання страв, виготовлених на умовах давальницьких операцій. Встановлено, що формування вартості приготовлених напівфабрикатів чи страв здійснюється за кожним отриманим замовленням окремо, тобто за допомогою позамовного методу обліку витрат. Окреслено особливості й калькулювання страв власного виробництва у закладах ресторанного господарства. З метою достовірного облікового відображення інформації про наявність та рух давальницької сировини запропоновано підприємствам досліджуваного виду економічної діяльності відкрити додаткові аналітичні рахунки. Сформовано пропозиції з удосконалення порядку відображення в обліковій системі закладу ресторанного господарства давальницьких операцій за умови застосування запропонованих аналітичних рахунків.

 

ISSN:2409-8892
Перелік літератури
  1. Ахтирська О. Переробка давальницької сировини на підприємствах громадського харчування. Галицькі контракти. Дебет-кредит, 2001. № 6. С. 28–33. URL: https://dtkt.com.ua/debet/ukr/2001/06/ 06pr6.html.
  2. Іваненко В. О. Особливості бухгалтерського обліку робіт з переробки давальницької сировини. Економічні науки. Cер.: Облік і фінанси, 2012. Вип. (1). С. 437–446. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ ecnof_2012_9(1)__64.
  3. Іванченко В. О. Документування операцій з руху давальницької сировини та результатів її переробки. Вісник ЖДТУ. Серія: Економічні науки, 2012. № 1 (59). С. 77–80.
  4. Корягін М. В., Чік М. Ю. Особливості обліку операцій з переробки давальницької сировини, ввезеної нерезидентом на митну територію України. Ефективна економіка, 2018. № 6. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2018_6_4.
  5. Михалевич С. Г., Михалевич В. М. Первинний облік давальницької сировини та його удосконалення. Економічні науки. Cер.: Облік і фінанси. 2013. Вип. 10 (2). С. 169–175. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecnof_2013_10(2)__24.
  6. Податковий кодекс України: Закон України від 02.12.2010 № 2755-VI зі змінами і доповненнями. URL: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2755-17.
  7. Половинчак Л. А. Порівняльний аналіз методів обліку діяльності підприємств ресторанного бізнесу. Європейські перспективи, 2015. № 2. С. 145–150. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/evpe_2015 _2_28.
  8. Сафохина М. А. Современные подходы к определению себестоимости продукции. Аудит и финансовый анализ, 2006. № 2. С. 22–28. URL: https://auditfin.com/fin/2006/2/Safohina/Safohina %20.pdf.
  9. Семенюк Л. В. Обліково-аналітичне забезпечення стратегічного розвитку підприємств ресторанного господарства: дис. … канд. екон. наук.: 08.00.09: захищена. Львівська комерційна академія Укоопспілки. Львів, 2016. 275 с.
  10. Цюцяк А. Л. Порівняльна оцінка способів облікового відображення виробничо-торговельної діяльності підприємств ресторанного господарства. Науково-виробничий журнал «Облік і фінанси», 2014. № 1 (63). С. 56–63.

 

References:
  1. Akhtyrs'ka O. (2001) Pererobka daval'nyts'koyi syrovyny na pidpryyemstvakh hromads'koho kharchuvannya [Processing of toll raw materials at public catering establishments]. Halyts'ki kontrakty. Debet-kredyt. No. 6. P. 28–33. URL: https://dtkt.com.ua/debet/ukr/2001/06/06pr6.html.
  2. Ivanenko V. O. (2012) Osoblyvosti bukhhalters'koho obliku robit z pererobky daval'nyts'koyi syrovyny [Features of accounting works processing tolling]. Ekonomichni nauky: Oblik i finansy. No. 9 (1). P. 437–446. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecnof_2012_9(1)__64.
  3. Ivanchenko V. O. (2012) Dokumentuvannya operatsiy z rukhu daval'nyts'koyi syrovyny ta rezul'tativ yiyi pererobky [Documentation of transactions with the movement of give-and-take inventories and results of their processing]. Visnyk ZhDTU. Seriya: Ekonomichni nauky. No. 1 (59). P. 77–80.
  4. Koryahin M. V., Chik M. Yu. (2018) Osoblyvosti obliku operatsiy z pererobky daval'nyts'koyi syrovyny, vvezenoyi nerezydentom na mytnu terytoriyu Ukrayiny [Features of accounting for operations on the processing of tolling raw materials, imported by a non-resident to the customs territory of Ukraine]. Efektyvna ekonomika. No. 6. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2018_6_4.
  5. Mykhalevych S. H., Mykhalevych V. M. (2013) Pervynnyy oblik daval'nyts'koyi syrovyny ta yoho udoskonalennya [Primary account tolling and its improvement]. Ekonomichni nauky. Cer.: Oblik i finansy. No. 10 (2). P. 169–175. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecnof_2013_10(2)__24.
  6. Podatkovyy kodeks Ukrayiny: Zakon Ukrayiny vid 02.12.2010 No. 2755-VI zi zminamy i dopovnennyamy. URL: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2755-17.
  7. Polovynchak L. A. (2015) Porivnyal'nyy analiz metodiv obliku diyal'nosti pidpryyemstv restorannoho biznesu [Comparative analysis of methods of accounting for the restaurant business]. Yevropeys'ki perspektyvy. No. 2. P. 145–150. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/evpe_2015_2_28.
  8. Safohina M. A. (2006) Sovremennye podhody k opredeleniyu sebestoimosti produkcii [Modern approaches to determining the cost of production]. Audit i finansovyj analіz. No 2. P. 22–28. URL: https: //auditfin.com/fin/2006/2/Safohina/Safohina%20.pdf.
  9. Semenyuk L. V. Oblikovo-analitychne zabezpechennya stratehichnoho rozvytku pidpryyemstv restorannoho hospodarstva: dys. … kand. ekon. nauk.: 08.00.09: zakhyshchena. L'vivs'ka komertsiyna akademiya Ukoopspilky. L'viv, 2016. 275 p.
  10. Tsyutsyak A. L. Porivnyal'na otsinka sposobiv oblikovoho vidobrazhennya vyrobnycho-torhovel'noyi diyal'nosti pidpryyemstv restorannoho hospodarstva [Comparative analysis of accounting methods for reporting of restaurant business production and sales activity]. Naukovo-vyrobnychyy zhurnal “Oblik i finansy”, 2014. No. 1 (63). P. 56–63.

 

Завантажити

Всі права захищено © 2019. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.